ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ett extremt förslags extrema läsare

Jack Werner · 25 Apr 2014
Uppdaterad 27 Apr 2014

Ett brev från en socialsekreterare i Halmstad har spritt sig över Sverige – men den som försöker googla sig till konkret information hänvisas till högerextremister. Jack Werner undrar om betalväggen är värt det.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 19 februari behandlades i Hallandsposten ett brev som socialsekreteraren Anders Wilhelmsson hade skrivit till kommunstyrelsen. I brevet föreslog han att kommunen borde expropiera – det vill säga tvinga ägare att sälja – tomma bostadsrätter och villor så att flyktingfamiljer kunde få integreras i områden som inte bara bestod av miljonprogram och hyresrätter. ”Hela samhället skall solidariskt ställa upp för att ge mottagna flyktingar bostäder och integration”, skrev han.

Men fullt så drastiskt menade Wilhelmsson inte att det skulle gå till, visar det sig i Hallandspostens artikel.

– Att det går så långt att de tar mig på orden och expropierar hus tror jag inte är realistiskt. Men kanske öppnar de ögonen och hittar nya ställen på bostadsmarknaden. Dystopin är att allting fortsätter precis som vanligt, säger han där.

Helt enkelt ett anspråkslöst förslag, menat att öppna ögonen för den desperata situation som många flyktingar befinner sig i. Men när de högerextrema sajterna Fria Tider och Avpixlat citerar brevet, som i deras världsbild är ännu ett exempel på hur en okänd konspiration tvingar Sverige foga sig efter invandringen, försvinner som av en slump detta klargörande citat.

Och för de svenskar som inte prenumererar på Hallandsposten – vilket är något av en majoritet – är detta den enda bild av brevet som finns. Hallandsposten har nämligen en betalvägg som effektivt hindrar den icke-betalande att läsa när Wilhelmsson beskriver att det inte handlar om någon realistisk plan.

Den som googlar på de olika nyckelorden en nyfiken läsare som vill veta mer kan tänkas använda (till exempel ”Anders Wilhelmsson” och ”expropiera lägenheter Halmstad”) hänvisas till Avpixlat, Fria Tider, Flashbacktråden ”STALINISMCHOCKEN: Soss i Halmstad vill ta DITT hus och ge till blattar” samt Sverigedemokraternas hemsida.

Man får väl hoppas att Hallandspostens betalvägg drar in stålar till dess hårt arbetande journalister, och inte bara besökare till högerextrema hatsajter.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro