ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ett glas vin är bra – två glas är dåligt

Ann Hagman · 20 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: Illustration: Ola Gustafsson


klar

Artikellänk är kopierad

Ett glas rött vin är avslappnande för både sinne och blodkärl – medan glas nummer två genast ökar hjärtfrekvensen och orsakar stresspåslag.

– Vi blev förvånade över att dosintervallet var så snävt. Vi hade trott att man skulle kunna dricka några glas innan det fick de här konsekvenserna, säger Jonas Spaak, forskare och läkare vid Danderyds sjukhus.

Han gjorde studien på 13 personer som fick dricka rött vin eller motsvarande mängd ren alkohol vid tre olika tillfällen. Resultatet visade att det är stor skillnad för kroppen mellan att dricka ett eller två glas.

Ett glas på 155 milliliter ledde till kärlavslappning, men hade inga effekter alls på det sympatiska nervsystemets aktivitet, som kontrollerar cirkulationen. Vid andra glaset rödvin ökade däremot hjärtfrekvens och blodflöde. Det orsakade ett stresspåslag, mätt med mikroneurografi.- Om man gör det vid upprepade gånger kan det vara skadligt. Och för dem som redan är sjuka av andra orsaker, till exempel har högt blodtryck, är stresspåslag extra skadligt, säger Jonas Spaak.

klar

Artikellänk är kopierad

Ann Hagman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro