ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ett gott skratt förlänger livet

TT · 17 Aug 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Ett glatt liv är också ett långt liv. Det menar holländska forskare som kommit fram till att lyckliga lever längre än deppiga.Knepet för att bli lycklig är att vara snäll mot andra.

Forskarlaget har sammanställt ett 30-tal studier om lycka och skrattandes effekter på vår hälsa. Resultatet blev att den med en positiv inställning till livet lever i upp till tio år längre än den som ser glaset som halvtomt.

Enligt Dan Hasson som forskar om humor på Karolinska Institutet innebär humor och lycka en lång rad fördelar för vår hälsa. Däremot menar han att det fortfarande är oklart om vi verkligen lever längre.- Det kan vara så, men det finns också studier som tyder på att lyckliga lever kortare. Det har att göra med att livsnjutare ofta dricker och röker och lever mer ohälsosamt.

Det som är helt klarlagt är att humor och skratt minskar smärta, och mycket tyder på att de med vissa dödliga sjukdomar överlever längre om de har förmåga att se det roliga i olika situationer. Bättre immunförsvar, lättare att hantera stress och bättre på att lösa problem är andra fördelar som den lycklige lottas med.

En glad nyhet för surpuppan som vill bli hälsosammare är att det går att skapa sin egen lycka.- Studier visar att en god gärning som att hjälpa grannens barn med läxan ökar lyckan mer än en rolig festkväll med kompisarna, säger Dan Hasson.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro