ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ett klick för miljön kan ge dig rent samvete

Anneli Wikström · 26 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Kurdi Rad och David Johansson driver sökmotorn Growyn. Vinsten skänks till välgörenhet

Kurdi Rad och David Johansson driver sökmotorn Growyn. Vinsten skänks till välgörenhet Foto: Henry Lundholm


klar

Artikellänk är kopierad

Ett klick och ditt dåliga samvete är som bortblåst. Nu skänker vi mer och mer till välgörenhet på Internet. För fyra år sedan träffades Kurdi Rad, 29, och David Johansson, 27. Nu driver de sökmotorn Growyn tillsammans. Men till skillnad från Google och Yahoo så skänker Kurdi och David all vinst från sajten till välgörande ändamål.

I dag besöker ungefär 1 000 personer om dagen sökmotorn. Målet är att de ska ha 50 000 besökare om dagen innan årets slut. Då räknar man också med att kunna skänka ett sexsiffrigt belopp till bland annat Naturskyddsföreningen och Barnens Regnskog.– I längden hoppas vi få in så mycket pengar att vi kan anställa personal och ta ut lön så vi kan leva på det. Men ibland måste man göra saker som inte handlar om en själv, säger David Johansson.

Han och Kurdi vill dra sitt strå till stacken. De är båda starkt engagerade i miljö­frågor och orättvisor och hoppas genom sin affärsidé att fler ska ta sitt ansvar. – Det är ju ett enkelt sätt att bidra till miljön utan att det kostar något. Allt man behöver göra är att byta sökmotor, säger Kurdi Rad.

Kurdi och David tror att det är en samhällstrend att man försöker hitta på nya sätt att idka välgörenhet. – Traditionella välgörenhetsorganisationer behövs men det finns också ett behov av nyskapande idéer, säger David.

Erik Zachrison, generalsekreterare på Frivillighetsorganisationernas insamlingsråd, håller med om att det är en ny trend vi ser. – Vi ser att det är en trend att donera på Internet. Det är inte det största sättet att skänka pengar på, det är fortfarande genom inbetalningskort, men det ökar. De flesta stora organisationer har sett till att man enkelt kan bidra med pengar online. Andra sätt som blir alltmer populära är att skänka pengar genom sms och autogiro.

Här kan du donera på nätet med ett klick

Tre sajter där din insats räknas

Freerice.comHär spelar du ett ordspel och för varje rätt svar skänks ris till fattiga länder. Sidan är ett samarbete mellan FN och Harvard universitet.

Ettklickforskogen.seHär kan man rädda skog i Sverige genom ett gratis klick. Man kan klicka en gång per dag. Allt finansieras genom sponsorer.

Bidra.nuDen här sajten har samlat de flesta välgörenhetsorganisationer på en och samma sida. Här kan du bidra till det du brinner för mest.

klar

Artikellänk är kopierad

Anneli Wikström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro