ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ett nytt svulstrekord

C-G Karlsson · 22 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Det är svårt att bry sig om de klichéartade figurerna i ”Australia”, skriver Metros recensent C-G Karlsson.

Det är svårt att bry sig om de klichéartade figurerna i ”Australia”, skriver Metros recensent C-G Karlsson.


klar

Artikellänk är kopierad

Australia••DRAMA. ”Less is more” är inget för Baz Luhrmann. Hans filmer är grälla kitschfester och jag har gillat dem alla. ”Moulin Rouge” närmast älskade jag. Nu återförenas han med Nicole Kidman. Hon spelar en engelsk lady som under det sena 1930-talet bestämmer sig för att mot alla odds rädda sin mördade makes boskapsranch. På sin sida har hon en karlakarlig kofösare (Hugh Jackman), några lojala anställda – samt en föräldralös aboriginpojke. Med ”Australia” slår Luhrmann nya svulstrekord. Filmen är en qua-druppelburgare med extra allt och ”Borta med vinden” lurar i var och varannan scen – från Jackmans och Kidmans gnabbande, till solnedgångarna och de bombastiska krigsscenerna. Men Luhrmann går bet, precis som Steven Soderbergh och Sydney Pollack gjorde när de försökte göra ”Casablanca” av ”The good German” och ”Havanna”. Det är svårt att skapa klassisk filmmagi på konstgjord väg, särskilt när ambitionen blir så tydlig. Här finns ett nervigt parti i mitten, när en boskapshjord ska drivas genom öknen under tidspress, men i övrigt är det svårt att bry sig på allvar om de klichéartade figurerna, trots en rad musikunderstödda avsked och återföreningar. Mot slutet av de 155 minuterna infinner sig till och med lite träsmak – något jag aldrig trodde att Baz Luhrmann skulle få mig att känna.

Trist om män som simmar

Allt flyter••

DRAMAKOMEDI. Singelfarsan Fredrik (Jonas Inde) och hans innebandypolare halkar in på konstsimmets bana och får slåss mot sina egna och andras fördomar. Måns Herngren skojar till det om manlig identitet, könsroller och familjerelationer, problemet är bara att ”Allt flyter” är småtradig och inte alls särskilt kul.

Trots att filmen handlar om nio konstsimmande karlar förblir de märkligt anonyma eller skildras med klichétyngda attribut (en har bögskräck, någon har en trasslig relation med sin dotter, och så vidare).

Den precisa komiska tajmning som utmärker Herngrens samarbeten med vännen Hannes Holm är här som bortblåst. Och i slutändan blir ”Allt flyter” inte mer än en fyrkantig skildring av manlig vänskap och så kallade manliga beteenden.

Lyxig vovve kidnappas

Chihuahuan från Beverly Hills••

FAMILJ. Lyxvovve kidnappas i Mexiko men får hjälp av trött schäfer. Även hennes uppvaktare, Papi, sticker söderut för att leta efter sin älskling.

Barnen bredvid mig skrattar åt slapstickhumorn som dock inte ger oss vuxna så mycket. Själv roas jag av en tax på ett löpband som skymtar i två sekunder – samt gillar Dogge Doggelitos röstjobb som Papi.

klar

Artikellänk är kopierad

C-G Karlsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro