ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ett skepp kommer lastat med nya hem

Johan Kellman Larsson · 30 Aug 2011
Uppdaterad 29 Aug 2011
MS Traviata kan bli hem för 600 studenter.

MS Traviata kan bli hem för 600 studenter. Foto: Urban Brådhe


Stockholm försöker desperat råda bot på bobristen för studenter. Planer finns på att förvandla MS Traviata till 600 studenthem. Metro har gått ombord.

klar

Artikellänk är kopierad

Metros Johan Kellman Larsson testar komforten.
Metros Johan Kellman Larsson testar komforten.Foto: Urban Brådhe

Fraktfartyget MS Traviata ligger just nu och skvalpar i Frihamnen. I morgon seglar man mot tyska hamnstaden Bremerhaven. Men inom ett par år kan fartyget komma att förvandlas till 600 studentbostäder.

Överstyrman Magnus Berg röker en cigarett och njuter av sensommarsolen på däck. – Det är ju brist på studentbostäder så det är väl en bra idé. Det har varit en hel del folk här, politiker och bankmänniskor bland annat, och tittat på båten. Intresset verkar mycket stort. 

Det är Stockholm stad som för förhandlingar med rederiet Wallenius Marin för att se om det gå att förvandla det gamla 11 våningar höga plåtskeppet till studentbostäder. – Initiativet är i sin linda men det finns möjligheter och det skulle vara en bra lösning, säger Carl-Erik Aroseus på Stockholm stad som leder projektet.

Knäckfrågan är om brandskyddet går att ordna, menar Aroseus. Staden tittar för närvarande också om det är möjligt att ge rederiet en markanvisning för fartyget.

Fartyget fraktar i dag bilar och grävmaskiner. Och dess historia har bitvis varit dramatisk. I november 2008 utsattes man för ett kapningsförsök utanför Somalias kust. Själva inredningen har inte rörts sedan fartyget byggdes 1977. – Hytterna är lite retro, säger Magnus Berg.

Byggandet av studentbostäder står just nu stilla. Bara i Stockholm skulle det behövas runt 8 000 nya lägenheter. Hittills i år har det byggts 63. 2010 var siffran noll.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Kellman Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro