ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ett sportens kulturhus

Peter Lindholm · 15 Sep 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Arkitektfirman White vill sätta ett stort väderskyddande skärmtak över Gullmarsplan och bland annat skapa ett nytt sportcentrum. Men förslaget innehåller också bostäder och platser för handel. – Det ska bli en trygg och levande plats som lever flertalet av dygnets timmar, säger Martin Edfelt som är arkitekt på White.

Arkitektfirman White vill sätta ett stort väderskyddande skärmtak över Gullmarsplan och bland annat skapa ett nytt sportcentrum. Men förslaget innehåller också bostäder och platser för handel. – Det ska bli en trygg och levande plats som lever flertalet av dygnets timmar, säger Martin Edfelt som är arkitekt på White. Foto: White


klar

Artikellänk är kopierad

Förslaget är ett sorts sportens svar på Kulturhuset och ska fungera som en stor mötesplats. Öppenhet och tillgänglighet för alla är ledord.
Förslaget är ett sorts sportens svar på Kulturhuset och ska fungera som en stor mötesplats. Öppenhet och tillgänglighet för alla är ledord.Foto: White
Trafikterminalen behåller i stort sett sin plats. Men nytt är att resenärer på tunnelbanan ska kunna se upp till torget och bussarna.
Trafikterminalen behåller i stort sett sin plats. Men nytt är att resenärer på tunnelbanan ska kunna se upp till torget och bussarna.Foto: White

Metros tävling i samarbete med Fastighetsägarna Stockholm går vidare. Fyra arkitektbyråer presenterar i veckan sina förslag för att förnya Gullmarsplan. Metros läsare utser vinnaren. I dag: White.

Sportens svar på Kulturhuset. White arkitekter vill göra om Gullmarsplan till ett sportcentrum. Kollegerna Berg presenterade en liknande idé tidigare i veckan, men utformningen skiljer dem åt.

Båda förslagen kan ses som komplement till byråernas verk i området. Berg låg bakom Globen, White har ritat nya Stockholms-arenan.

White vill sätta ett stort ljust skärmtak över Gullmarsplan och därmed skapa en entré till arenaområdet.– Platsen har en stor-stadskvalitet som vi vill förstärka. Sportcentret kan få samma betydelse som Kulturhuset har för Sergels torg. Öppet och tillgängligt för alla. Det ska bli en trygg och levande plats som lever flertalet av dygnets timmar, säger Martin Edfelt, arkitekt på White.

"Vardagens arena" ska vara allmänhetens arena, en aktivitetspark för vardagliga möten.– Sporten är en jätteviktig del av förslaget, men samtidigt vill jag betona att vi vill bygga en plats.

Den här delen av Stockholm kommer att bebyggas med bostäder, handel och verksamheter och då har Gullmarsplan potential att bli den stora mötesplatsen. Det vi egentligen gör är att skapa tomrummet mellan alla bostäder.

Trafikterminalen behåller i stort sett sin plats, men byggs om för att bli en del av aktivitetsparken.– Det viktiga för oss är att människorna ska upp på jorden. Vi lyfter så att säga på locket, så att det från tunnelbanan blir möjligt att se upp till torget och bussarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro