ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ett svenskt företag på tekniktopplista

Stockholm TT · 4 Dec 2006
Uppdaterad 18 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Man måste vara visionär för att hamna på listan, enligt World Economic Forums definition. Men det är inga särskilda produkter eller områden som prioriteras. Här finns allt från mikroskopiska kameror, stora sensorer som kan lokalisera landminor, utveckling av implantat som kan medicinera mot hjärntumörer, sökmotorer för bloggar, headsets för video, soldriven airconditioning och pappersbatterier för musikspelande grattiskort.

Av de så kallade pionjärerna är över hälften, 27, USA-baserade företag och ungefär hälften av dessa från Silicon Valley i Kalifornien.

Enda svenska företag på listan är Stockholmsbaserat och återfinns bland energiutvecklarna. Det är Climate Well som utvecklar högeffektiva soldrivna inomhusklimatutrustningar med förmåga att lagra energi.

Företaget grundades 2001 av Göran Bolin, vd och också chef för teknikutvecklingen. Tekniken att kunna lagra solenergin är nyckeln i företagets produkter. Det gör det möjligt att leverera kyla inte bara när solen skiner, utan hela dygnet.

Bland tidigare "pionjärer" märks namnkunniga företag som Google, och Napster.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro