ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ett Twittertips inför en smutsig höst

Jack Werner · 8 Aug 2014
Uppdaterad 11 Aug 2014

Det finns inga skäl att anta att Wikipedia skulle slippa halvsanningar från politiker på röstjakt. Åtminstone inte om man ska tro Jack Werner, som för att hantera valet 2014 delar med sig av ett viktigt Twitter-tips.

klar

Artikellänk är kopierad

Kära väljare, välkomna till slutspurten. Den här veckan börjar valrörelsen inför riksdagsvalet 2014 på riktigt. Här i Metro presenterar vi i dag Yougovs opinionsundersökning från perioden 2 juli till 5 augusti, och under de kommande dagarna lär vi få se många fler röststaplar. När askan väl lägger sig kommer det förmodligen vara över ett helt nytt politiskt landskap.

Inför dessa hektiska veckor har jag ett tips: Följ @RiksdagWikiEdit på Twitter. Bakom kontot står svenska Wikimedias VD Jan Ainali, och han har instruerat det att automatiskt twittra ut de anonyma redigeringar på Wikipedia som görs från Riksdagen. En sorts fälla, riggad för eventuella försköningsförsök uppifrån. Personligen tror jag att det kan komma att behövas.

@RiksdagWikiEdit:s amerikanska motsvarighet, @congressedits, har redan efter en månad avslöjat bland annat att någon i den amerikanska kongressen försökt utmåla visselblåsaren Edward Snowden som en ”förrädare”. I Ryssland finns också ett Twitterkonto som håller reda på makthavarnas Wikipedia-fiffel, @RuGovEdits (här översatt till engelska), och det är tack vare det som vi vet att någon rysk folkvald försökt påskina att flighten MH17 ”sköts ned av ukrainska soldater”. Detta är bara två exempel av många fler.

Hittills har vi inte sett liknande högoktaniga propagandaförsök avslöjade av @RiksdagWikiEdit. Det mest anmärkningsvärda är kanske att någon i Riksdagen nyligen, på den moderate riksdagsledamoten Lars Hjälmereds sida, förutspådde att han den 26 september 2014 skulle väljas in som ”ordinarie ledamot i riksdagens näringutskott”. Ändringen städades snabbt bort av Wikimedia-VD:n Jan Ainali själv. ”Tar bort spekulation om framtida händelse”, kommenterade han städningen lakoniskt.

Men om det är något vi lärt oss av Viralgranskaren i våras och somras så är det att politiken inte ryggar för halvsanningar i sin röstjakt. Det finns inga skäl att anta att Wikipedia skulle slippa dessa – och därför är åtminstone jag tacksam för @RiksdagWikiEdit.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro