ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ett tydligt koncept på gömd pärla

ERIK EJE ALMQVIST · 19 Sep 2014
Uppdaterad 19 Sep 2014

Foto: Kinga Lezanska 


En säsongsanpassad eko-meny med råvaror från Skåne och Danmark får Metros recensent att hoppas på kraftig tillströmning av gäster. 

klar

Artikellänk är kopierad

Betyg 4

De flesta som promenerat längs Adelgatan de senaste två veckorna har sannolikt missat vad som döljer sig ovanför den anonyma stentrappan intill Mayfair Hotel. Man kunde förvänta sig att krogmalmös mästarbröder, Mats och Ebbe Vollmer, skulle banka på djungeltrummor och skjuta Twitterraketer när de öppnar nytt i anslutning till två av sina etablerade restauranger, Sot och Gyoza. Men nya Snapphane tycks ha smugit under den folkliga radarn. En fredagskväll, åtta dagar efter öppningen, står i alla fall hälften av stolarna tomma. Lokalen är stramt nedtonad, men präglad av organiska material och friluftsromantiska färger. Som en svampdunge för dem som hellre bär kalvskinnsskor än gummistövlar. Mellan vinpavorna, som dinglar som höstfrukter från taket, har man full inblick i köket, där män och kvinnor i vita rockar monterar kvällens anrättningar med kirurgisk omsorgsfullhet. En syn som bygger förväntan. För om fasaden är hemlig är menykonceptet desto tydligare. Bröderna Vollmer har en fundamentalistisk inställning till sin matlagning: Här bjuds åtta mellanrätter som anpassas efter säsongerna. Varenda råvara är ekologisk och kommer från Skåne eller Danmark. Inga rätter har fler än tre huvudingredienser. Hösten 2014 är idén knappast revolutionerande. Det anmärkningsvärda är hur konsekvent Snapphane efterlever sina dogmer.

Utflykten i Vollmers gastromylla är dock nära att sluta som de prövande skogsturerna jag minns från barndomen: i social kollaps. Redan vid första rätten – en syrad rödlök, som smakar mustigt av sherry och torkat finrivet oxinnanlår – fastnar jag och min flickvän i en infekterad diskussion. Lyckligtvis lindras friktionen varje gång servitrisen släpar in nya rätter på tunga stenfat. Trattkantarellerna med syltad svarttrumpet, blomkålssvamp och tempererat ägg är en så lyckad textur- och smakkombination att vi gömmer stridsyxan under bordet. Sedan beundrar vi en hemskjuten rökt vildand från Havgårds skogsdamm som vilar på skyr och är helt täckt i en mild fikonsörja. Ser ut som en strandad brännmanet. Smakar fantastiskt. Ett tungt och fett rätblock av brässerad Odarslövsgris med selleri och rostade hasselnötter ger tillfälligt konflikten ny livsluft. Varefter vi försonas över en underbar rimmad torsk med salt blåstång och fluffig dillsås. Över en ljummen Søvindscamembert, klädd med ett tunt honungsmembran och frystorkade havtornssmulor – möts våra händer slutligen på bordet. Kärlek i trollskogen. Förhoppningsvis får Snapphane snart alla de gäster de förtjänar.

I en mening Bröderna Vollmer bjuder på avskalad precisionsmatlagning inom ramarna för ett dogmatiskt säsongstänk.

Missa inte! Finns den rimmade torsken med blåstång och dillkapris på menyn? Tveka inte.

Undvik! Att beställa färre än tre rätter per person. En medelhungrig person äter fyra utan besvär.

Priser Mellanrätter: 85-115 kronor Desserter: 75-85

Öppettider Tis-lör 71:00-23:00

klar

Artikellänk är kopierad

ERIK EJE ALMQVIST
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro