ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Ett uttalande till och han ryker"

Metro · 20 Mar 2013
Uppdaterad 20 Mar 2013

Statsminister Reinfeldt talar offentligt om för sin migrationsminister att nästa gång blir det rött kort. Så här säger experterna om Billströms klavertramp.

klar

Artikellänk är kopierad

Kan Billström sitta kvar?Lena Mellin, politisk kommentator, Aftonbladet: – Ja, men ett uttalande till och han ryker. Reinfeldt vill ha en mycket human flyktingpolitik och han har väldigt starka      känslor i den här frågan.

Janne Sundling, Metros politiske expert – Det här tyder på det. Hade han fått gå hade han fått gå nu. Nu får han en uppläxning, men inget mer. Billström har suttit längst av alla på den här posten. Han har inte gjort några avgörande misstag förrän nu. 

Johan Norberg, liberal debattör – Jag har svårt att tro det. Hans chans är att han tidigare har stått för en ganska human inriktning och för öppen arbetskraftsinvandring, men hans uttalanden är oförsvarliga, och det verkar även Reinfeldt tycka. 

Hur påverkar det här förtroendet för Moderaterna?

Lena Mellin – Jag tror inte att det påverkar särskilt mycket i nuläget. Det handlar om att en minister sagt något dumt och hittills har statsministern tillrättavisat honom.

Janne Sundling – Det är ett bekymmer till. De har redan en del bekymmer: De har gått ner och om opinionsundersökningarna stämmer kommer vare sig Kristdemokraterna eller centern in i riksdagen. 

Johan Norberg – De har byggt så mycket på att de är stabila och ansvarstagande. [Billström] har flirtat med en invandringsfientlig   opinion och om det inte blir ordning på det påverkar det hela partiet.

Finns det någon som tjänar på bråket?

Lena Mellin – Möjligen så kan det vara Sverigedemokraterna. Kent Ekeroth har ställt sig på Billströms sida och det kan få folk [moderater som inte delar partiets syn i invandringsfrågan] att ta steget över till Sverigedemokraterna om de tycker att steget är litet.

Janne Sundling – Sverigedemokraterna var snabba med att gå ut och säga ”Det är precis vad vi tycker. Misstänkliggörandet av invandrare, vi-och-de-tänkandet spelar partiet i händerna. Invandringsfrågan spelar bara roll för ett parti och det är   Sverigedemokraterna.

Johan Norberg – Jag tror att liberalare partier tjänar på detta därför att många moderater är obekväma med Billströms retorik. Moderata väljare kan söka sig till centern och Folkpartiet, men SD har också tjänat på bråket eftersom Billström har legitimerat den här sortens retorik.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro