ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ett varumärke kan sänkas på nolltid

metro · 25 Okt 2011
Uppdaterad 25 Okt 2011

Förtroendet för ett varumärke kan ta decennier att bygga upp. Men timmar att rasera. Socialdemokraterna och Saab är några exempel på välkända märken som fått en törn. Strateg: Samtidigt är de starkaste varumärkena också de som klarar mest stryk”.

klar

Artikellänk är kopierad

Juholt.
Juholt.

Stödet för Socialdemokraterna är efter Juholtaffären nu det lägsta sedan Sifo började göra mätningar 1967. Saabs vara eller icke vara har skickat varumärket in i osäkerhetens limbo och folkkära fotbollsklubben IFK Göteborg fick förra veckan se sitt varumärke draget i smutsen efter att en SVT-granskning pekat ut misstänka oegentligheten med en ny sponsor. Kända varumärken som byggts upp i decennier kan rasa i värde på nolltid när skandalerna är framme. – Det går mycket snabbare att rasera än att bygga upp. Men samtidigt är de starkaste varumärkena också de som klarar mest stryk, säger Ulrika Burling, vd för byrån Differ, som arbetar med varumärkesstrategi. Hon nämner Ikea och Ica som varumärken som med Kamprads kopplingar till nazism respektive den kända ”köttfärsskandalen” har fått stryk, men klarat sig. – Generellt är det så att de som gör misstaget att inte leverera sin grundtjänst får en mycket svårare resa tillbaka än IFK Göteborg som bara gått i allians med ett bolag de borde kollat upp bättre, säger Jacob Fant, varumärkeskonsult och vd för varumärkesbyrån Rewir. Att anrika kamratklubben från Göteborg inte ska klara sig igenom den här krisen är därför föga troligt, menar Jacob Fant. Socialdemokraternas varumärke sitter förtroendemässigt i en värre sits. – Det Juholt har bidragit till är att accelerera en känsla av politikerförakt och då tappar man förtroendet. Att han inte lever som han lär. Då blir resan tillbaka mycket längre, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro