ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Etzia festar med Slag Från Hjärtat

Peter Löwendahl · 3 Okt 2013
Uppdaterad 4 Okt 2013

Reaggerytmer, kärlek och respekt. Det kommer det handla om på Henriksbergs takterass i kväll när Slag från hjärtat bjuder in till releasefest med bland andra göteborgska Etzia på scen.

klar

Artikellänk är kopierad

Etzia sjunger normalt mer dancehall än reggae, även om de två genrerna är tätt förknippade med varandra. Men i kväll är det reggae som gäller, och Etzia ser en tydlig skillnad. – Dancehall är mer party, reggae är mer budskap. Folk är där för konserten och musiken, så det är verkligen skillnad.
Etzia sjunger normalt mer dancehall än reggae, även om de två genrerna är tätt förknippade med varandra. Men i kväll är det reggae som gäller, och Etzia ser en tydlig skillnad. – Dancehall är mer party, reggae är mer budskap. Folk är där för konserten och musiken, så det är verkligen skillnad.Foto: Patrik Vincent

Slag Från Hjärtat har tagit till ett klassiskt Jamaicanskt reaggaegrepp, och börjat göra rytmer som andra artister sedan har bjudits in att voica, som gruppens ena sångare Ras Udo säger.

– På något sätt får man allting att växa. En känd artist kan göra min rytm och jag kan ge en känd rytm till en okänd artist. Vi jobbar hårt för att få reggaen att växa, säger han, och tillägger att det funkar.

– Det hör av sig folk varje dag som vill voica, som jag inte vet vem det är. Det är skitroligt!

En av de som ställer sig på scenen i kväll med Slag Från Hjärtat är göteborgska Etzia, som dessutom sjunger sin första låt på svenska, ”Bara vara”.

– Jag har kört lite på svenska i sommar och främst gästat Maskinen, och det var jättekul, så jag vill jobba mer med det. Men jag tänker inte ge upp patwan, säger hon.

Hon är född i New York och engelskpråkig i grunden, och blev kär i patwan, det kreolspråk som talas på Jamaica och inom reggae- och dancehallvärlden, och det är det språk hon normalt skriver på.

– Det ger en bredare publik och en bredare marknad, men kärleken från publiken är densamma, tycker jag. Och när det gäller svenskan tar det lite längre tid för mig att skriva, jag lyssnar inte tillräckligt mycket på svensk rap och reggae för att veta vad som är hippt och inne. Men jag tror att låten kommer att bli omtyckt.

Förutom för de redan frälsta menar hon att kvällens spelning är perfekt för det som är nyfikna på den svenska reggaescenen utöver Kapten Röd. Ras Udo lovar bra stämning och sköna rytmer.

– Det blir en jävligt mysig och kärleksfull kväll, det är det vi står för, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Löwendahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro