ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

EU-domstolen granskar inte svenska gymnasielagen - anmälan drogs tillbaka

Björn Sjö · 6 Okt 2018
Uppdaterad 6 Okt 2018
Gymnasielagen kommer inte att granskas av EU-domstolen.

Gymnasielagen kommer inte att granskas av EU-domstolen. Foto: IBL


Inget kan nu stoppa den omtvistade svenska gymnasielagen. Migrationsdomstolen i Göteborg drar tillbaka sin anmälan, efter beskedet att ett utlåtande från EU-domstolen skulle kunna dröja upp till 16 månader.

klar

Artikellänk är kopierad

Gymnasielagen trädde i kraft i somras, sedan regeringen fått stöd av Centerpartiet som gick emot övriga allianspartier i riksdagen.

Men den nya lagen underkändes sedan av migrationsdomstolarna i Malmö och Göteborg. De hävdade att de sänkta kraven på identitetsbevis hos de ensamkommande inte gick ihop med annan svensk lagstiftning. Fallen gick vidare till Migrationsöverdomstolen.

Migrationsdomstolen i Göteborg anmälde även lagen till EU-domstolen, för att få veta om de sänkta identitetskraven var förenliga med EU-rätten.

Högsta instans gav klartecken

I förra veckan kom den högre svenska instansen, Migrationsöverdomstolen, fram till att gymnasielagen går att tillämpa.

Nu har Migrationsdomstolen i Göteborg beslutat att dra tillbaka sin begäran om utlåtande från  EU-domstolen, rapporterar Sveriges Radios Eko-redaktion.

Chefsrådman Johan Sanner säger till Ekot att Migrationsöverdomstolens godkännande av lagen tillsammans med beskedet om den långa handläggningstiden från EU-domstolen lett fram till beslutet. Plus det faktum att gymnasielagen snart är inaktuell.

Lagen gav ensamkommande möjlighet att söka uppehållstillstånd fram till den 30 september. Migrationsverket har fått in drygt 11 000 ansökningar.

pil
Gymnasielagen

Gymnasielagen gäller ensamkommande minderåriga, som anlänt före den 24 november 2015 och börjat gymnasiet, får möjlighet att stanna och avsluta sina gymnasiestudier.

Detta gäller även om de fått eller skulle få beslut om utvisning.

Den stora flyktingvågen hösten 2015 gjorde att Migrationsverket inte hann med handläggningen.

Flera som kom som minderåriga hann troligen bli 18 år innan deras asylansökan blev behandlad.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Sjö
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro