ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

EU förbjuder insektsgift

Valerie Kaspersen · 28 Apr 2018
Uppdaterad 28 Apr 2018

Foto: Public domain pictures


EU-kommissionen har beslutat att förbjuda en viss grupp av insektsgifter vid namn neonikotinoider – för att rädda bina.

klar

Artikellänk är kopierad

Redan 2013 förbjöd EU-kommissionen tre bekämpningsmedel att användas i blommande grödor. Förbudet var bara tillfälligt, då man väntade på resultat från undersökningar om hur medlen påverkar pollinerande bin och humlor.

Resultatet visade att bekämpningsmedlen minskade antalet bin och påverkar pollineringen, vilket i sin tur har lett till färre fåglar i jordbruksmiljöer.

Under fredagen röstade 16 av EU:s medlemsländer för förslaget att förbjuda neonikotinoider, som har visats sig vara en hög risk för honungsbin, humlor och vilda bin, rapporterar BBC.

Sverige var ett av de länderna som röstade för förbudet, men flera lantbrukare påpekar att beslutet kommer få stora problem, då man i sockerbetsodlingar har använt neonikotinoider mot skadeinsekter som bladlöss och trips.–Både miljön och betodlaren förlorar på ett förbud. Vi kommer istället att behöva bespruta mer och oftare med andra bekämpningsmedel som inte är lika effektiva, säger Anders Lindkvist, generalsekreterare för Betodlarna, en branschorganisation för Sveriges 1 500 odlare av sockerbetor, till SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro