ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

EU förbjuder smaksatt snus

TT · 19 Dec 2012
Uppdaterad 19 Dec 2012

Foto: Scanpix


Förbudet mot att exportera svenskt snus blir kvar, och smaksatt snus förbjuds. Det föreslår EU-kommissionen i det nya tobaksdirektivet, som presenterades vid lunchtid.

klar

Artikellänk är kopierad

Exportförbudet för snus föreslås som väntat bli kvar, rapporterar TT:s korrespondent.

"Förbudet mot orala tobaksprodukter (snus) kvarstår, förutom för Sverige som har ett undantag", heter det i ett pressmeddelande om EU-kommissionens beslut.

I förslaget ingår ett förbud mot användandet av "karaktäriserande smaker" som även är tänkt att gälla det svenska snuset i Sverige.

– Vi förbjuder inte rökning, men vi gör det mindre attraktivt. Tobak borde se ut som tobak och smaka som tobak, förklarar Tonio Borg själv på en presskonferens i Bryssel.

Bland annat nämner han cigaretter med choklad- eller vaniljsmak som sådant som inte längre kommer att tillåtas.

– Det handlar om starka, kännetecknande aromer.

– Snus har varit förbjudet i EU ända sedan innan Sverige gick med, poängterar Borg och framhärdar i att snuset inte är nyttigt.

– Det är väl känt att snus har negativa hälsoeffekter. . . Riskerna med snus som ingångsport till tobakskonsumtion är betydande.

"Förslaget förbjuder inte specifika smaker men förbjuder tobaksprodukter med så kallad karaktäriserande smak, inklusive mentol. Rent konkret kan mentol i små mängder användas, men inte i stora kvantiteter som ger tobaksprodukten en smak som är annorlunda än tobak. Testpaneler kommer att hjälpa medlemsstaterna och kommissionen att avgöra om huruvida en produkt har en sådan karaktäriserande smak", heter det i ett av de dokument som bifogats pressmeddelandet.

"Vi gjorde det! EU-kommissionen har utlovat ett förslag om tobaksprodukter före 2012 års utgång och det är vad jag presenterar i dag till hälsoministrarna och EU-parlamentet", säger Tonio Borg i pressmeddelandet.

"Siffrorna talar för sig själv: tobak dödar hälften av dess brukare och är starkt beroendeframkallande. Eftersom 70 procent av rökarna börjar innan de har fyllt 18 så är målsättningen med dagens förslag att göra tobaksprodukter och rökning mindre attraktivt. . . Konsumenterna får inte luras: tobaksprodukter borde se ut och smaka som tobaksprodukter och det här förslaget ser till att attraktiva förpackningar och smaker inte används som marknadsföringsstrategier", säger Borg.

De uppgifter som läckt ut innan förslaget presenterades tyder på att exportförbudet för snus  kommer att ligga kvar, vilket fått handelsminister Ewa Björling (M) att ilskna till.

– Nu har vi bedrivit en lågintensiv konflikt i flera år, på flera olika nivåer. Beroende på vad som står i det här nya förslaget från kommissionen till tobaksdirektiv är det fullskaligt krig som gäller, inget annat, sade handelsministern på besök i Bryssel i förra veckan.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) har för sin del tonat ned retoriken och tyckt att Björling tagit i för mycket.

– Vi ska i en vecka när EU fått fredspriset inte uttrycka oss i krigsreferenser, tycker jag, sade Reinfeldt i samband med förra veckans EU-toppmöte.

Tobaksdirektivet väntades även innehålla krav på att minst tre fjärdedelar av cigarettpaketen ska vara täckta med varningstexter. Dessutom föreslås förbud mot smaksättning med menthol.

Tidigare uppgifter om att EU skulle ställa krav på tobakshalten i snus har dock förnekats av Tonio Borg, som är den EU-kommissionär som ska presentera förslaget. Om ingredienser och smaksättning av det svenska snuset i Sverige anser för övrigt regeringen att EU inte har något att säga till om, med tanke på det permanenta snusundantag som Sverige beviljades i samband med EU-inträdet 1995.

Efter att kommissionen lagt fram sitt förslag ska tobaksdirektivet behandlas även av EU-parlamentet och medlemsländerna. Minst två år väntas gå innan de nya reglerna träder i kraft.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro