ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

EU-förslag: Bankerna måste ha större buffert

Maria Davidsson/TT · 1 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
EU-kommisionens ordförande Jose Manuel Barroso talade om den ekonomiska krisen i Bryssel på onsdagen.

EU-kommisionens ordförande Jose Manuel Barroso talade om den ekonomiska krisen i Bryssel på onsdagen. Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

EU-kommissionen föreslår striktare regler för banker för att minska risken för konkurser och vårdslös utlåning.

I korthet går förslaget ut på att bankerna måste binda mer kapital, som en buffert för riskfyllda affärer.

Olika kreativa upplägg där bankerna paketerar om skulder och säljer vidare styrs upp så att bankerna måste vara med och dela en större del av risken med köparna. Investerarna får också rätt att göra en noggrann genomgång av upplägget. Om inte reglerna följs kan dryga böter dömas ut.

Det införs också restriktioner för hur mycket en bank kan låna ut till en enskild aktör, vilket även berör lån mellan banker.Tillsynen av banker med verksamhet i flera länder ska ske av en grupp av tillsynsmyndigheter. Däremot vill inte kommissionen ta steget att införa en särskild EU-tillsynsmyndighet.

Frågan är om förslagen räcker för att tillfredsställa dem som anser att EU behöver agera mer kraftfullt.– Jag anser att dessa regler utgör ett förnuftigt och proportionellt svar på den nuvarande finansiella oron, kommenterar EU-kommissionär Charlie McCreevy

Arbetet med att se över det så kallade kapitaltäckningsdirektivet startade innan finanskrisen bröt ut. Men det har blivit bråttom att få reglerna på plats. EU-ländernas regeringar och EU-parlamentet ska nu få säga sitt. Målet är att vara överens i april 2009.Senare i höst ska kommissionen presentera nya regler för kreditvärderingsinstitut, som anses för långsamma med att utfärda varningar. Även reglerna som garanterar bankkunders sparpengar vid konkurser ses över för att utbetalningar ska snabbas på. Garantigränsen — 20 000 euro — lär inte ändras eftersom det står länderna fritt att ha ett högre belopp om de vill.

I helgen träffar Frankrikes president Nicolas Sarkozy, som är EU-ordförande under hösten, Italien, Storbritannien och Tyskland, liksom ECB-chefen Jean-Claude Trichet och euroländernas ordförande Jean-Claude Juncker. De ska förbereda ett möte senare i höst med den så kallade G8-gruppen.

Frankrike har även aviserat att finanskrisen blir den tyngsta punkten på dagordningen när EU-ländernas stats- och regeringschefer möts för toppmöte i Bryssel den 15—16 oktober.

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Davidsson/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro