ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

EU har röstat – nu slopas tidsomställningen

Anton Gustafsson · 26 Mar 2019
Uppdaterad 26 Mar 2019
Den svenska EU-parlamentarikern Marita Ulvskog har lett arbetet med lagändringen om tidsomställningen.

Den svenska EU-parlamentarikern Marita Ulvskog har lett arbetet med lagändringen om tidsomställningen. Foto: TT


EU har beslutade under tisdagen om att ta bort tidsomställningen mellan vinter- och sommartid. Från år 2021 ska medlemsländerna själva få bestämma om de vill leva i sommartid eller vintertid.

klar

Artikellänk är kopierad

Under omröstningen i EU-parlamentet i tisdags bestämdes det att varje land som är medlem i EU nu själva ska få bestämma om de vill ha vintertid eller sommartid. Varje land kan också välja att ha kvar tidsomställningen om de vill.

De länder som vill ha sommartid för alltid ställer om klockan för sista gången den 21 mars 2021. De länder som tycker att vintertid är en bättre idé får uppleva den sista tidsomställningen den 21 oktober 2021.

Förslaget gick igenom med bred marginal i parlamentet. 410 parlamentsledamöter röstade ja, 192 röstade nej och 51 stycken lade ner sin röst.

Planerna på att ta bort vinter- och sommartid blossade upp efter att EU-medborgarna blev tillfrågade om tidsomställningen förra året. 84 procent av de som svarade på den enkäten svarade att de inte ville ha kvar systemet. Totalt svarade 4.6 miljoner människor på enkäten.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro