ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

EU inför sanktioner mot Ukraina

Metro/ TT · 20 Feb 2014
Uppdaterad 20 Feb 2014

EU är eniga om att införa sanktioner mot Ukraina. Samtidigt avråder svenska UD från icke nödvändiga resor till landet.

klar

Artikellänk är kopierad

EU:s utrikesministrar har enats om att införa sanktioner mot Ukraina, uppger EU-källor enligt flera nyhetsbyråer. Enligt Reuters handlar det om reserestriktioner, frysta tillgångar och export av föremål som kan användas mot demonstranterna.

Samtidigt går svenska utrikesdepartementet (UD), med anledning av säkerhetsläget, ut och avråder människor att resa till Ukraina såvida det inte är nödvändigt.

Italiens utrikesminister Emma Bonino säger efter beslutet om sanktioner att dessa kommer införas "mycket snabbt, inom de närmaste timmarna". Enligt Bonino har EU även kommit överens om att ge medicinsk hjälp och utfärda visum till oppositionella som skadats i oroligheterna, rapporterar AFP.

Utrikesminister Carl Bildt kastade sig från mötet för att hinna med ett flyg till Kina, rapporterar TT:s utsända. På vägen twittrade han om att EU beslutat om att införa frysning av tillgångar och reseförbud för dem som är ansvariga för våldet i Kiev. Utrikesministrarna stödjer också fullt ut de politiska ansträngningar som Frankrikes, Tysklands och Polens utrikesministrar gör just nu i Kiev.

Än så länge har EU inte namngett vilka personer som kommer att drabbas av sanktionerna. Det blir nästa steg i processen. EU:s utrikeschef Catherine Ashton var tydlig på sin presskonferens efter mötet att det är den ukrainska regeringen som bär det yttersta ansvaret för att skydda sin befolkning.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro/ TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro