ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

EU kallar hem ambassadör från Moskva efter giftmordförsöket

Filip Joelsson · 23 Mar 2018
Uppdaterad 23 Mar 2018
Undersökning av platsen för mordförsöket i Salisbury där exspionen Sergej Skripal och hans dotter utsattes för nervgift.

Undersökning av platsen för mordförsöket i Salisbury där exspionen Sergej Skripal och hans dotter utsattes för nervgift. Foto: Getty Images


EU har beslutat att kalla hem EU-ambassadören från Moskva. Beslutet togs under ett toppmöte i Bryssel, och är en markering mot Ryssland efter nervgiftsattacken i Storbritannien.

klar

Artikellänk är kopierad

EU-ledarna enades under ett toppmöte i Bryssel sent på torsdagskvällen om att kalla hem sin ambassadör från Ryssland. Beslutet togs med anledningen av nervgasattacken mot den före detta ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter i Salisbury den 4 mars, skriver BBC.

EU sluter därmed upp bakom Storbritannien gällande att det är högst sannolikt att Ryssland är ansvarig för giftattacken, som starkt fördöms av alla parter.

”Vi står enade med Storbritannien inför denna stora utmaning mot vår gemensamma säkerhet”, säger Europeiska rådet i ett uttalande.

Ryssland hävdar själva att de inte har något med nervgasattacken att göra. Enligt det ryska utrikesdepartementet kommer giftet troligtvis från Storbritannien, Slovakien, Tjeckien – eller Sverige.

– Den mest troliga ursprungskällan till den här kemikalien är länderna som sedan slutet av 1990-talet bedrivit intensiv forskning på substanser från Novitjok-projektet, sade ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova till det ryska statsstyrda tv-nätverket Russia Today (RT)förra veckan.

I samband med beskedet att EU kallar hem ambassadören från Moskva berättade Stefan Löfven att inga diskussioner förs i nuläget om att kalla hem svenska ambassadörer från landet.

– Vi har inte alls diskuterat detta. Nu får länderna titta på vad man kan göra. Det kan bli lite olika åtgärder, men det är ingen tvekan om att det är total enighet om stödet till UK och att något måste göras för att markera mot Ryssland, säger Stefan Löfven till TT.

LÄS MER
Experter: Valet i Ryssland handlar bara om Putin
klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro