ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

EU manas skärpa tonen mot Sudan

Stockholm TT · 25 Mar 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

EU:s ordförande Angela Merkel manar unionen att överväga skärpta sanktioner mot Sudans regering för att befria invånarna i Darfurregionen från deras "outhärdliga" lidande.

I samband med EU:s 50-årsfirande i Berlin sade Merkel att den sudanesiska regimen måste tvingas att acceptera de FN-resolutioner som syftar till att stoppa övergreppen mot civilbefolkningen i Darfur.

Även den brittiske premiärministern Tony Blair skärper tonen mot Sudan. Han sade under EU-toppmötet att säkerhetsrådet måste anta en ny, och skarpare, resolution mot de personer inom regimen i Khartum som är ansvariga för våldet. Han ställde sig också bakom förslaget att inrätta en flygförbudszon över Darfur för att hindra sudanesiska flygvapnet att attackera flyktingar eller ge understöd åt regimtrogna marktrupper.

I lördags vägrades FN:s högste ansvarige för humanitära frågor, John Holmes, besöka ett läger för bortdrivna civila i Norra Darfur, trots tidigare löfte om att få komma in där. På söndagen sade Holmes att hela den internationella hjälpinsatsen i Darfur riskerar att bryta samman om situationen förvärras ytterligare.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro