ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

EU-migranternas härbärge i Malmö stoppat – kan bli dödsfälla

Ida Gustafsson · 9 Dec 2015
Uppdaterad 9 Dec 2015
Härbärget för EU-migranter i Pingstkyrkans lokaler i Malmö skulle öppna den 1 december, men har stoppats på grund av att sovsalen inte anses vara brandsäker.

Härbärget för EU-migranter i Pingstkyrkans lokaler i Malmö skulle öppna den 1 december, men har stoppats på grund av att sovsalen inte anses vara brandsäker.


När EU-migranterna vräktes från Sorgenfrilägret i november meddelade Malmö stad att de skulle öppna ett härbärge för EU-migranterna. Men lokalerna kan bli en dödsfälla – de är inte tillräckligt brandsäkra, rapporterar Sydsvenskan.

klar

Artikellänk är kopierad

Kommunens tanke var att omvandla Pingstkyrkans lokal på Stadiongatan till en stor sovsal som med skärmväggar skulle delas in i mindre bås. 

Vinterhärbärget skulle enligt planerna erbjuda 40 sovplatser och hålla öppet mellan 1 december och 28 februari. Men migranterna har fortfarande ingen sovplats – härbärget har inte öppnat än, rapporterar Sydsvenskan.

► LÄS MER: EU-migranter protesterar utanför stadshuset 

Kommunens tjänsteman säger stopp – boendet kan bli en brandfälla. 

I jämförelse med ett hotell är varje rum en brandcell, som beräknas ge skydd mot brand i en timme. I fallet med härbärget blir hela lokalen en brandcell. Skärmväggarna som sätts upp ökar också risken för panik eftersom det är svårt att orientera sig vid en akut utrymning och hänvisar till bygglagens brandregler. 

► LÄS MER: Malmö ger migranter 40 sovplatser

Pingstkyrkans egen brandkonsult håller dock inte med utan menar att lokalen är lika säker som ett hotell, skriver Sydsvenskan. Brandkonsulten menar att det finns brandlarm, gott om utrymningsvägar och det faktum att det är högt i tak innebär att det tar tid innan lokalen blir rökfylld. Dessutom har Pingstkyrkan lovat att de kommer ha en vaken person på plats där varje natt. 

Saken har föranlett att politikerna har beordrat ”egna riktlinjer för brandskydd i sovsalar”, skriver Sydsvenskan. För ansvariga politiker räknar med att härbärget snart öppnar för EU-migranterna. 

► LÄS MER: Hård vinter väntar EU-migranter i Malmö

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro