ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

EU närmar sig svensk syn på alkoholpolitik

Hanna Göransson · 25 Okt 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

MÄRKNING. Alkoholen kostar 195 000 EU-medborgares liv varje år. Nu tar EU-kommissionen ett steg mot en tuffare alkoholpolitik för att minska alkoholrelaterade skador i Europa. Högst på dagordningen står att bekämpa berusningsdrickandet. Målet med den nya strategin är att öka EU-medborgarnas medvetande om alkoholens skadliga effekter. Flera medlemsländer planerar att införa varningstexter, liknande dem som i dag finns på cigarettpaket. Håkan Wrede, kanslichef på alkoholkommittén, välkomnar förslaget. Han har inte hunnit sätta sig in i alla detaljerna men ser en attitydförändring.

Kommissionen efterlyser samarbete mellan länderna för att lyfta fram goda exempel som hur man ska kontrollera åldersgränserna för att kunna köpa och bli serverad alkohol. Håkan Wrede är positiv till att EU anammar en mer restriktiv syn på alkoholpolitiken men några förändringar för arbetet som bedrivs i Sverige ser han inte. – Vi arbetar vidare som vi gjort innan, oavsett vilken alkoholpolitik som drivs, säger han. På köpet blir EU också effektivare. Supandet har nämligen negativa konsekvenser för EU:s arbetsmarknad. Att vara hemma från jobbet, dricka alkohol på jobbet och att vara bakfull på jobbet kostade 2003 unionen 125 miljarder euro.

Fotnot: Förslaget ska presenteras för EU:s hälsoministrar när ministerrådet möts i Bryssel den 30 november.

klar

Artikellänk är kopierad

Hanna Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro