ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

EU och Cameron överens – behåller relation

TT · 19 Feb 2016
Uppdaterad 19 Feb 2016
Överenskommelsen om Storbritanniens fortsatta medlemskap i EU blev klar under fredagskvällen.

Överenskommelsen om Storbritanniens fortsatta medlemskap i EU blev klar under fredagskvällen. Foto: TT


EU:s stats- och regeringschefer har enats om en uppgörelse om Storbritanniens framtida relation till EU."Dramat är över", twittrar Litauens president från mötesbordet.

klar

Artikellänk är kopierad

Gång på gång under fredagen försenades det möte där EU-ledarna skulle slutförhandla om en uppgörelse om Storbritanniens framtida relation till EU. Först skulle man mötas till frukost. Sedan hette det i tur och ordning brunch, lunch, "måltid" och slutligen middag.

När den väl kom igång vid 22-tiden dröjde det inte länge innan Litauens president Dalia Grybauskaite gav det förlösande beskedet.

"Överenskommelsen klar. Dramat över", skrev Grybauskaite via Twitter.

Om uppgifterna stämmer kan i så fall Storbritanniens premiärminister David Cameron ta med sig avtalet hem och avgöra om han tycker att det är tillräckligt bra för att kampanja för ett "stanna kvar" i den folkomröstning som nu definitivt ska avgöra frågan.

Beskedet kom efter intensiva enskilda möten mellan Cameron, EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Övriga ledare fick under fredagen fylla ut tiden så gott det gick. Tysklands förbundskansler Angela Merkel försvann ut till ett närbeläget torg för att äta belgarnas favoritkäk, pommes frites. Och Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) passade på att köpa en ny skjorta.

Cameron fick för sin del lov att ställa in det regeringssammanträde han hade tänkt hålla efter toppmötet. "Förhandlingar fortsätter in i kvällen. Inget regeringssammanträde möjligt i kväll. Det hålls om och när en uppgörelse är klar", twittrade premiärministern.

Tvisteämnen har bland annat varit förslaget om att britterna ska kunna inskränka sociala bidrag för andra EU-medborgare i sju år med möjlighet till förlängning tre år i taget. De så kallade Visegrad-länderna — Tjeckien, Slovakien, Polen och Ungern — vill att inskränkningen gäller i max tre år och högst med ett års förlängning i taget.

Uppgifter inför överenskommelsen talade om att det kompromissförslag som låg på bordet snarare låg närmare Camerons bud, än motståndarnas. Vad slutresultatet blev är dock ännu inte helt känt.

Inom euro-zonen har också oro funnits för att Storbritannien ska få för stor möjlighet att stoppa eller åtminstone försena euro-beslut. – Jag kommer att göra vad som krävs för att hålla Storbritannien i EU, men på villkor att EU fortfarande får kunna röra sig framåt, sade Frankrikes president Francois Hollande i fransk radio under fredagskvällen.

Tuff debatt har rått även om britternas önskan att få betala mindre i barnbidrag till Storbritannien-boende, vars barn är bosatta i ett EU-land med lägre levnadsomkostnader.

Cameron väntas nu inom kort slå fast datum för folkomröstningen. Troligen blir det redan den 23 juni, mitt under fotbolls-EM och typiskt nog samma dag som EU-ledarna ska samlas till sitt juni-toppmöte i Bryssel. Omröstningen lär bli tuff för Cameron, som kommer att få mothugg från flera ministrar i den egna regeringen. Under fredagskvällen uppgav BBC att justitieminister Michael Gove valt att ställa sig på "lämna EU"-sidan.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro