ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

EU överens om nytt lagförslag – krav på avgifter från internetjättarna

Anton Gustafsson · 14 Feb 2019
Uppdaterad 14 Feb 2019
Internatjättarna tvingas nu att betala avgifter för att få länka till upphovsrättsskyddat material.

Internatjättarna tvingas nu att betala avgifter för att få länka till upphovsrättsskyddat material. Foto: TT


Den nya lagförslaget innebär att företag och sajter som sprider, eller länkar till, upphovsrättsskyddat material ska betala en avgift till upphovsmakaren. Kritikerna hävdar dock att lagen kommer kväva den konstnärliga friheten på internet.

klar

Artikellänk är kopierad

Sent på onsdagskvällen kom EU överens om ett nytt lagförslag gällande upphovsrätt på nätet efter ett halvårs debatt.

De som är för det nya lagförslaget menar att de stora internetjättarna som Google och Facebook äntligen ska betala för sig när de delar olika typer av material på sina plattformar. Tanken är alltså att dessa företag ska betala en avgift till upphovsmakaren när de länkar till dennes material.

– Man vill alltså att de här stora aktörerna som Facebook och Google ska komma till förhandlingsbordet. Där ska man reglera och betala för den trafik som delas på deras plattformar. De aktörerna som ordnar trafiken åt andra ska vara med på banan och betala om man ska förklara det enkelt, säger Jan Rosén, professor i medie- och marknadsrätt vid Stockholms universitet.

Mark Zuckerbergs Facebook kommer påverkas av den nya lagen. Bild: TT
Mark Zuckerbergs Facebook kommer påverkas av den nya lagen. Bild: TT

Kritikerna hävdar att det här kommer slå hårt mot mindre företag och privata sajtägare. De kommer behöva skaffa något slags filter så att de inte av misstag publicerar en bild, låt eller liknande som kan vara upphovsrättsskyddad. Om man publicerar upphovsrättsskyddat material på sin sajt kan man få betala dyra böter. Ett sådant filter kan enligt kritikerna kosta mycket pengar och då kan de vara svårt för en mindre företagare hålla igång sin verksamhet. Det här menar kritikerna kommer innebära en inskränkt frihet på nätet då det kommer bli svårare för mindre aktörer att verka på internet.

Hur dyrt kan det här bli för de mindre företagen? 

– Det kommer helt och hållet bli en förhandlingsfråga mellan upphovsrättsmannen och företaget eller aktören som vill dela ett material. Om aktören som delar ett material inte har några pengar så blir det inga pengar till upphovsrättsmannen heller. Det lagen gör är att tvinga parterna att mötas och förhandla, så det är omöjligt att säga hur dyrt det kommer bli, säger Jan Rosén.

Gifbilder och memes är inte i fara

Många var rädda för att lagen skulle innebära slutet för populära skämtsamma bilder och videoklipp, så kallade memes och gifbilder. De som var rädda för det kan andas ut, enligt Axel Voss som är ansvarig förhandlare i EU-parlamentet,.

– Användare kommer kunna vara kreativa och ladda upp memer och gifbilder, säger Axel Voss till Sveriges radio.

Spridning av utdrag ur journalistiska texter, så länge de är ”väldigt korta”, kommer inte heller hindras. Wikipedia kommer undantas den nya lagen, detsamma gäller andra icke-kommersiella sajter. Nystartade företag kommer inte behöva betala lika höga avgifter som de mer etablerade.

EU-parlamentet, EU-kommissionen och medlemsländerna har kommit överens om att lagförslaget ska genomföras. Det ska formellt godkännas av Europarådet och EU-parlamentet före EU-valet i maj.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro