ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

EU-regler kan lösa problem med jourtider

Stockholm TT · 5 Nov 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Finland, som nu är ordförande i EU, ska i början av november försöka sig på det som Nederländerna, Luxemburg, Storbritannien och Österrike tidigare misslyckats med - att få EU-länderna att komma överens om hur arbetstidsreglerna ska se ut inom EU.

Sverige och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin stöder det förslag som Finland nu tagit fram. Det innebär att de problem med jourtid och kompensationsledighet, som främst vården brottas med, kommer att kunna lösas genom kollektivavtal. -I och med det finska ordförandeskapets kompromiss har vi möjlighet att göra det och det känns väldigt bra. Vi hoppas att förslaget går igenom, säger Littorin. Säng på jobbet I dag säger reglerna att exempelvis en läkare som har jour och har tillgång till en säng att sova i på sin arbetsplats ska räkna jourtiden som arbetstid. Går kompromissförslaget igenom kommer den regeln att försvinna.

Enligt förslaget ska det också vara möjligt att ha en längre genomsnittlig arbetstid än 48 timmar i veckan. Som längst kan arbetstiden bli 60 timmar i veckan. -Det vill vi naturligtvis inte att folk ska utnyttja i någon större omfattning, det framgår också av kompromissförslaget, säger Sven Otto Littorin, som inte kan tänka sig att arbetstiden blir längre än 48 timmar i Sverige, eftersom det regleras i kollektivavtal. Den förra regeringen var länge kritisk till att arbetstiden skulle kunna bli längre än 48 timmar, bland annat för att det skulle kunna ge konkurrensfördelar till länder som utnyttjar undantaget. Men för att alls kunna få en överenskommelse gick man senare med på att acceptera detta. Enda punkten Förslaget om nya arbetstidsregler är enda punkten på det extrainsatta ministermötet den 7 november. Finland har förhandlat enskilt med alla medlemsstaterna och förankrat förslaget väl. Även om det nu ser ut som att förslaget går igenom, är det för tidigt att ropa hej. Dessutom ska Europaparlamentet godkänna förslaget innan det kan genomföras. -Får vi inte en överenskommelse, då får vi problem, säger Littorin. Det som händer då är att Sverige måste införa andra arbetstidsregler, som visserligen gällt i flera år, men som ingen riktigt brytt sig om att följa. Det får bland annat konsekvenser för dem som arbetar i sjukvården. -Då har vi krav på oss att implementera dem och det blir besvärligt. Jag hoppas innerligt att det blir en överenskommelse, säger Littorin.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro