ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

EU röstade ner Telekompaketet

TT · 6 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

En majoritet av EU-parlamentarikerna valde att inte ställa sig bakom kompromissförslaget med EU-ländernas regeringar.

Efter viss debatt om själva röstordningen vann i stället mer långtgående motförslag från bland andra De gröna, Vänstern och Liberalerna.

På grund av det oväntade beslutet kommer nu telekompaketet att gå till förlikningsförhandlingar mellan EU-parlamentet och ministerrådet.

I praktiken betyder det att EU-parlamentet hellre ville se orginalutformningen av förslaget än den med ett flertal tillägg som tar till vara på enskilda internetanvändares rättigheter.

Telekompaketet kommer nu att hamna hos EUs ministerråd.

EU-parlamentarikern Carl Schlyter (MP) är otroligt glad efter omröstningen.– Först var det en mur av motstånd, men sedan blev trycket för stort. Mycket tack vare att medborgarna engagerade sig så mycket i frågan, säger Schlyter, som tycker att det är ett utmärkt exempel på att människor kan påverka om de engagerar sig i tid.

Skillnaden i det förslag som röstades igenom mot kompromissförslaget är att det tydligt sägs i texten att en rättslig prövning måste ske först, sedan kan en eventuell avstängning från internet ske.– Det är en otrolig skillnad om domstolsprövningen sker före eller efter en avstängning, säger Schlyter.

Många andra delar av telekompaketet fick stöd i omröstningen. Schlyter är bland annat missnöjd med de delar som handlar om nätoperatörerna och hur de kan begränsa användarnas tillgång till nätet.

– Vi vann och fransmännen är skitförbannade, säger EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M).

Men egentligen tycker han inte att det är någon himmelsvid skillnad mellan det motförslag som vann och kompromissförslaget. I den framförhandlade kompromissen finns en koppling till rättspraxis i Europakonventionen för mänskliga rättigheter och i motförslaget talas om rätt till domstolsprövning före en avstängning.– Båda är bra. Det vore hårklyverier att säga något annat, säger Fjellner.När skrivningen nu går till förlikning finns en teoretisk risk att det inte går att komma överens och att det inte blir något telekompaket alls. Det vore en olycklig följd, eftersom det i grunden är bra och kommer att förbättra konkurrensen på telekom- och bredbandsmarknaden, anser Fjellner.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro