ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

EU ska jaga papperslösa – Sverige deltar i europeiskt "super-Reva"

Fredrik Hielscher · 8 Okt 2014
Uppdaterad 8 Okt 2014

En EU-gemensam polisaktion mot flyktingssmugglare och papperslösa flyktingar inleds nästa vecka. Sverige deltar i insatsen som kallas Mos maiorum.

klar

Artikellänk är kopierad

I Sverige orsakade polisens jakt på illegala flyktingar protester. Kritikerna menade att de så kallade Reva-kontrollerna riktade sig mot personer med icke-svenskt utseende.
I Sverige orsakade polisens jakt på illegala flyktingar protester. Kritikerna menade att de så kallade Reva-kontrollerna riktade sig mot personer med icke-svenskt utseende.Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT

Enligt ett läckt dokument som publicerats av organisationen Statewatch har samtliga EU-länder och länder i Schengen-området tillfrågats om att delta i operationen som pågår mellan den 13 oktober och den 26 oktober. Dokumentet finns också på EU:s webbplats – men där är den mesta av informationen bortplockad.

Susanna Herrera, departementssekreterare vid justitiedepartementets polisenhet, bekräftar att Sverige ska delta i Mos maiorum.

– Svensk polis kommer att delta i den operativa insatsen. Men exakt hur den utformas vet jag inte. Svensk polis kommer att bidra med kunskap och expertis, mer än så kan jag inte svara på, säger hon.

Operationen är den sjunde i raden av liknande EU-insatser. 

– Men hur många gånger som Sverige har deltagit vet jag inte, säger Susanna Herrera.

Polisen vill inte avslöja några detaljer kring Mos maiorum.

– Vi kommenterar inte våra egna eller andra länders operativa insatser, säger Patrik Engström, biträdande enhetschef vid centrala gränskontrollenheten vid Rikskriminalpolisen.

Varför?

– Det gäller inte specifikt den här operationen utan är en generell policy. Om vi kommenterar våra egna eller andras deltagande riskerar vi den operativa framgången, säger han.

"Europeiska vatten förvandlas till en kyrkogård"

Målet med operationen är enligt dokumentet att bekämpa de organisationer som ligger bakom människosmuggling. Bland annat ska flyktingars pass och asylansökningar kontrolleras.

Polisen kommer också samla information om migranternas nationaliteter, kön, ålder, vilka vägar de har tagit och på vilket sätt de har flytt. 

Frontex, myndigheten som koordinerar EU-ländernas gränskontroller, kommer också delta i operationen genom att samla och förmedla information till de italienska myndigheterna. 

Enligt den tyska sajten Heise kommer tusentals poliser att vara inblandade i insatsen.

► Malmström: EU måste dela asylansvar

Patrik Engström bekräftar att alla länder i EU har inbjudits att delta. Arbetet leds av det italienska ordförandeskapet i EU-rådet.

– Den här typen av operationer brukar genomföras vid varje ordförandeskap, alltså en gång i halvåret. Historiskt sett har vi deltagit i vissa sådana här operationer, säger Patrik Engström utan att exakt berätta vilka.

I fjol ledde insatsen Perkunas till att 10 000 illegala flyktingar greps, de flesta från Syrien, Eritrea, Palestina, Afghanistan och Gambia, uppger Der Tagesspiegel.

EU-parlamentarikern Malin Björk (V), som också är vice ordförande i partiets grupp i parlamentet, är kritisk mot operationer som hon kallar för ett ”Reva på steroider”.

– Det jag kan utläsa är att det handlar om ett "super-Reva" där det italienska inrikesdepartementet och Frontex ska jaga papperslösa. Det är skrämmande att man använder samarbetet på det här sättet när vi är i ett läge då vi måste få ett bättre flyktingmottagande, hitta fler lagliga vägar för flyktingar att ta sig in i Europa och kunna söka asyl, och att rädda liv i medelhavet, säger Malin Björk.

Gränspolis om Reva: Ju fler kontroller, desto högre lön

Reva var alltså ett svenskt projekt som skulle effektivisera handläggningstiderna, och var ett samarbete mellan polisen, Migrantionsverket och kriminalvården. De id-kontroller som polisen gjorde för att hitta flyktingar som skulle utvisas fick stark kritik. Kontrollerna ansågs bygga på att personer såg ut att ha utländskt påbrå.

Målet med operationen är att slå till mot människosmugglare som tjänar pengar på flyktingarna. Är inte det bra att stoppa dem?

– Det finns helt andra metoder att samla in information än att jaga papperslösa. Gränspoliserna har redan i dag ett organiserat samarbete där de intervjuar asylsökande och flyktingar. Frontex har också så kallade debriefing-teams som samlar information om bland annat smugglingsvägar.

Resultatet av operationen ska redovisas i en rapport som ska vara klar den 11 december.

► Migrationsverket nöjda med Reva

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Hielscher
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro