ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

EU tvingar fram lägre mobilavgifter

TT · 12 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

En lång rad teleoperatörer, däribland 3 och Telia Sonera, kommer att sänka sina avgifter för att skicka mobil datatrafik mellan olika länder.Samtidigt hotar EU att tvinga fram ytterligare prissänkningar.– Det är fullständigt oacceptabelt att det kan kosta hundratals dollar att öppna en datafil skickad mellan olika länder, säger Ericssons vd Carl-Henric Svanberg i samband med att han talade på den internationella mobilteknikmässan Mobile World Congress i Barcelona på tisdagen. Redan i början av veckan hotade EU-kommissionären Vivianne Reding att tvinga fram sänkta konsumentpriser för utlandssänd datatrafik. På samma sätt som hon för ett par år sedan tvingade teleoperatörerna att sänka samtalspriserna mellan olika internationella operatörer.På branschspråk kallas det roamingavgifter, alltså den avgift bolag tar ut för att släppa igenom samtal eller datatrafik från ett nät till ett annat.Trafiken kan till exempel vara ett vanligt sms. Ett sånt kostar några ören att skicka inom Sverige, men får plötsligt ett påslag på en extra femma när det skickas från utlandet.Att läsa sin morgontidning i mobilen på utlandssemestern kan kosta hundratals kronor, beroende på hur mycket den lokala teleoperatören tar ut i avgifter.

EU-kommissionären Vivianne Reding har tröttnat och ger nu teleoperatörerna fram till den första juli på sig att komma överens om vettiga avtal.

Ett sms får enligt Reding bara kosta 25 öre extra, en datafil max fem kronor extra per megabyte.Redan för ett par dagar sedan svarade operatören 3 genom att sänka sina avgifter mellan olika 3-operatörer runt om i världen. Telia Sonera följer efter och förhandlar med flera europeiska operatörer. Enligt ett pressmeddelande ska nya avtal sänka kostnaderna med mellan 50 och 70 procent."Vi kommer att sänka priserna stegvis i takt med att vi avslutar förhandlingarna med olika operatörer, säger Kenneth Karlberg, chef för mobila tjänster inom Telia Sonera.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro