ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

EU: Utlandssamtal ska bli 70 procent billigare

TT · 15 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Mobilsamtal inom EU alldeles för dyra

klar

Artikellänk är kopierad

EU-länderna har kommit ännu en bit på vägen för att tvinga ner taxorna för mobilkunder som ringer eller tar emot samtal i utlandet.Nya regler kan vara på plats till sensommaren.Det kan bli regler som både tar sikte på de avgifter som operatörerna tar ut av varandra när kunderna rör sig över gränserna i Europa och de avgifter som bolagen tar ut av kunderna direkt.– Jag kan acceptera en kombination av reglering i grossistledet och en konsumentskyddstariff. Men det måste vara frivilligt för kunderna att välja om de vill ha skyddstariffen, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson (c). Torstensson deltog, tillsammans med regeringsföreträdare från de övriga EU-länderna, i en informell lunch med mat och mobilavgifter (roamingavgifter) på menyn i Hannover på torsdagen. Med vid bordet fanns också EU-kommissionären med ansvar för frågan, Viviane Reding.Brett stödRedings talesman uppger för TT att kommissionen anser att det nu finns brett stöd bland medlemsländerna för att införa regler som sänker avgifterna på grossist- såväl som på kundnivå. Det kan innebära sänkningar på upp till 70 procent, påstår kommissionen.Ett förslag är att sätta ett tak för kundernas avgifter på knappt fem kronor (50 eurocent) per minut när man ringer ett samtal på sin mobil från utlandet. Ett tak på knappt 2:50 kronor (0,25 eurocent) per minut diskuteras för att ta emot ett samtal utomlands.Den svenska regeringen vill dock sätta avgiften för att ringa från utlandet något högre, 60 eurocent.– Ringer man gör man ett aktivt val, därför kan taxan vara högre då, säger Åsa Torstensson.

Hon hävdar att ett för lågt tak också skulle kunna innebära att taxan låses fast och att det inte blir utrymme för priskrig under den nivån."Priserna är orimliga"Men ministern är absolut för att priserna för samtal i utlandet måste ner, en åsikt som hon säger delas av de övriga ministrarna.– Priserna är orimliga i dag. Det är orimligt att kunderna inte vet vad kostnaderna är och att operatörerna tar ut så höga priser av varandra för att använda varandras nät. EU-ländernas organ i EU:s beslutsapparat, ministerrådet, satsar på ett formellt beslut i frågan första veckan i juni. Innan dess är förhoppningen att man ska lyckas få EU-parlamentet, som måste vara med på beslutet, att säga ja.Går det skulle det vara möjligt att införa de nya reglerna under sensommaren.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro