ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

EU vill avlyssna Skype

Kristoffer Rengfors · 26 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Scanpix / Montage


klar

Artikellänk är kopierad

Skype är nu världens största operatör för internationella telefonsamtal. Något som gör att världens regeringar lyfter på ögonbrynen. Inom en nära framtid kan lagar för avlyssning av Skype införas i EU. 

Skype hanterar nu fler internationella telefonsamtal än någon annan operatör. Det visar ny statistisk från analysföretaget Telegeography. De allra flesta samtal som görs med Skype är dock gratis, vilket gör att Skype fortfarande inte är så ekonomiskt lönsamt som ägarna Ebay skulle önska. Men den stora mängden internationella samtal som görs med Skype gör nu att myndigheter världen över fått upp ögonen för hur tjänsten kan användas av brottslingar.Redan förra månaden meddelade EU att unionen planerar att övervinna de tekniska och juridiska svårigheter det innebär att avlyssna samtal gjorda över nätet. Skype pekades då ut som den enskilt största problemkällan där myndigheter har dåligt insyn. En bidragande anledning till att EU nu tittar noga på Skype är att italienska myndigheter hävdar att maffian i Italien använder Skype för att kommunicera. Att Skype nu gått om den amerikanska jätteoperatören AT&T som världens största operatör för internationella samtal har även fått amerikanska myndigheter att titta noggrannare på tjänsten. Enligt amerikanska CALEA-lagen (Communications Assistance for Law Enforcement Act) har myndigheter redan rätt att avlyssna så kallade Voip-tjänster som Skype.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro