ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

EU vill bestämma om skilsmässor

David Baas · 11 Nov 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

Iransk familjelag kan börja gälla i Sverige

klar

Artikellänk är kopierad

EU. EU-kommissionen vill att enhetliga regler för skilsmässa ska gälla i EU. Förslaget kan begränsa svenska kvinnors rätt att skilja sig och göra att till exempel iransk familjerätt gäller i Sverige.

EU-kommissionen vill med ett nytt förslag göra det mer förutsägbart att avgöra vilket lands familjerätt som gäller vid skilsmässa när till exempel personer från olika länder skiljer sig.I en skrivelse från justitiedepartementet är den svenska regeringen starkt kritisk till förslaget. Ett exempel som anförs i skrivelsen är om ett gift iranskt par invandrar till Sverige. Vill kvinnan då skilja sig gäller iransk familjerätt även i Sverige och hon kan nekas skilsmässa. Ett annat exempel är om ett svenskt par flyttar till Malta och en av makarna sedan flyttar hem till Sverige och vill skiljas. Skilsmässan blir då omöjlig eftersom det är familjerätten på Malta som gäller.

Förslaget skulle falla om ett EU-land motsätter sig det och i skrivelsen framkommer att den före detta regeringen var negativ till det.Men frågan är inte avgjord och den nya justitieministern Beatrice Ask (m) har inte tagit ställning.– Det är fortfarande en förhandlingsfråga. Justitieministern har inte satt sig in i frågan än, säger Beatrice Asks pressekreterare Rickard Wessman.

klar

Artikellänk är kopierad

David Baas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro