ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Europa behöver mer demokrati – inte mindre

Metro · 17 Aug 2015
Uppdaterad 17 Aug 2015

Foto: TT


Det senaste halvåret har världen blivit en allt osäkrare plats. I ett sådant läge får vi inte vara rädda att stå upp för våra värderingar. Men inget land kan möta utmaningarna på egen hand – därför är EU-samarbetet viktigare än någonsin, skriver utrikesminister Margot Wallström (S).

klar

Artikellänk är kopierad

Den 11 februari inledde jag den utrikespolitiska debatten i Sveriges riksdag med att konstatera att vi lever i en osäker tid. Nu, ett halvår senare, är orden dessvärre än mer aktuella.

Rysslands agerande utgör den största säkerhetspolitiska prövningen i vårt närområde sedan kalla krigets slut och utmanar såväl den europeiska säkerhetsordningen som folkrätten. Även den ryska inrikespolitiska utvecklingen oroar och innebär en demokratisk tillbakagång.

Sverige och EU måste i detta läge vara tydliga med våra intressen och värderingar: Europa behöver mer demokrati, inte mindre.

När Ukraina valde vägen mot ett mer stabilt, demokratiskt samhälle genom att ingå ett omfattande associeringsavtal med EU, valde Ryssland att olagligen annektera Krim. Därefter har Ryssland skapat och underblåst en konflikt i östra Ukraina som krävt tusentals människors liv och tvingat nära en och en halv miljon människor att fly.

Ukraina kämpar nu på flera fronter. Mot de ryskstödda separatisterna i östra Ukraina, mot ekonomisk bankrutt och för ett modernt samhälle.

Mot denna bakgrund går Sverige i bräschen för att stödja Ukrainas suveränitet, territoriella integritet och rätt att göra sina egna vägval. Vi gör de bilateralt genom omfattande svenska biståndsprogram och vi gör det som EU-medlem när vi med de andra medlemsstaterna erbjuder närmare relationer med EU till Ukraina och de andra länderna inom det så kallade Östliga partnerskapet.

På samma sätt försöker vi hjälpa länderna på Balkan att genom europeiska reformer och europeisk integration bygga stabila, demokratiska och fredliga stater, redo att bli medlemmar i vår union.

Utmaningar möter oss emellertid inte bara i öst, utan kanske än mer i syd.

Utvecklingen i Mellanöstern och Nordafrika är djupt problematisk, och på sina håll katastrofal, med tre av de fem värsta humanitära situationerna i världen: Syrien, Irak och Jemen.

De förhoppningar som väcktes under den arabiska våren har med något undantag, tydligast Tunisien, inte förverkligats. Vi ser i stället en region som plågas av extremistiskt och sekteristiskt våld, terrorism och ökad auktoritär maktutövning.

Fredsprocessen i Mellanöstern har avstannat, med risk för radikalisering.

Och konflikten i Syrien, som har krävt 230 000 dödsoffer och tvingat 4 miljoner människor att lämna sitt land och 8 miljoner att bli internflyktingar, är inne på sitt femte år. I Syrien och Irak har ISIL tagit kontroll över betydande landområden och styr genom etnisk och religiös rensning i dess mest extrema form samt genom systematiska övergrepp framför allt på kvinnor.

Detta är denna verklighet, detta europeiska grannskap, vi har att möta.

För detta krävs en samlad respons: Det krävs omfattande humanitära insatser. Det krävs utvecklingssamarbete. Och ibland krävs det också militärt agerande, som i kampen mot ISIL, där Sverige bidrar med en militär utbildningsinsats.

Men de grundläggande svaren är ofta politiska.

Det krävs en politik som försöker överbrygga snarare än att exploatera etniska och religiösa skiljelinjer. Det krävs ökad respekt för mänskliga rättigheter och en utveckling i en demokratisk riktning. Det krävs kraftfulla insatser mot terrorism i alla dess former, men utan att dessa insatser blir till förevändningar för att strypa fredlig politisk verksamhet. Och det krävs, som den nyliga uppgörelsen om Irans kärntekniska program visat, ledare som vågar sätta sig vid förhandlingsbordet och fatta svåra beslut.

Inget enskilt land kan möta dessa utmaningar på egen hand. Därför är EU-samarbetet helt centralt. Ett starkt och samlat EU-agerande ligger i vårt intresse, och vår röst i världen blir starkare när vi agerar tillsammans med våra kolleger i EU.

Vi får aldrig vara rädda för att stå upp för våra intressen och värderingar, i Sverige, Europa eller i världen. Vi lever i en osäkrare tid. Men med ett starkt samarbete med våra grannar, genom ett tätt EU-samarbete och genom ett genuint engagemang för FN ska Sverige ta sin del ansvaret för att möta utmaningarna, såväl i vårt europeiska närområde som i världen i stort.

Margot Wallström

Utrikesminister (S)

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro