ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Europadomstolen stoppar Saras utvisning: "Stor lättnad"

Filip Joelsson · 21 Sep 2018
Uppdaterad 21 Sep 2018
Europadomstolen har beordrat Sverige att stoppa utvisningsbeslutet av Sara.

Europadomstolen har beordrat Sverige att stoppa utvisningsbeslutet av Sara. Foto: Isabell Höjman/IBL


Sara flydde till Sverige från barnäktenskapet i Afghanistan, där hon nu riskerar hedersrelaterat våld om hon återvänder. Trots det har svenska myndigheter beslutat att hon ska utvisas. Nu tar Europadomstolen upp Saras ärende, och stoppar därmed utvisningen tillfälligt. " Jag är överlycklig. Så glad", säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

”Mina vänner i Sverige pratar om sina drömmar efter studenten. Jag undrar hur länge till jag kommer överleva”.

Så skrev 18-åriga Sara i en uppmärksammad text på Metro Debatt för ett par veckor sedan.

I texten beskriver Sara hur hon kom till Sverige 2015, då hon sökte skydd efter att ha blivit bortgift mot sin vilja som barn.

”Ni har kanske hört talas om hederskultur? Som tjej i Afghanistan är risken stor att du blir bortgift som barn, och att du sedan lever med förtryck från din man och dina manliga släktingar. Jag såg min enda chans att bli fri genom att fly”, skriver Sara.

Europadomstolens besked ger hopp

Efter tre avslag från Migrationsverket var Sara nära att ge upp hoppet, och hon fruktade för sitt liv. Därför kommer beskedet om att Europadomstolen nu tar upp ärendet som en stor lättnad, säger hon.

– Jag är överlycklig. Så glad. Jag kommer kunna gå till skolan med en jättestor lättnad i hjärtat, säger hon.

De senaste veckorna, en tid av ovisshet i väntan på besked, beskriver hon som en hemsk period.

– Jag bar på en konstant rädsla av att polisen kan gripa mig. Att jag kan bli utvisad, sättas på ett flygplan och sedan bli dödad. Jag fick panik så fort jag såg en polisbil på väg till skolan, säger hon.

Europadomstolen kan ålägga en stat att vidta ett interimistiskt beslut – ett domstolsbeslut som gäller tills vidare – i avvaktan på en utredning och ett beslut. Detta har nu skett i Saras fall. Europadomstolen har tillfälligt stoppat utvisningsbeslutet från Migrationsverket, eftersom de anser att det kan finnas en risk för att hon antingen dödas eller utsätts för tortyr i hemlandet. Sara kan därmed stanna i Sverige, trots utvisningsbeslutet.

– När jag berättade att jag skulle skicka in min ansökan till Europadomstolen sa folk att jag inte skulle ha några förväntningar, att inget skulle hända. Men att domstolen nu uppenbarligen tror på mig och tycker att det är värt att titta närmare på det här, det känns underbart, säger Sara.

Nervös inför uppmärksamheten

Beslutet att skriva en krönika och berätta sin historia öppet var ingen självklarhet för Sara. Men tiden efter att hon gick ut med namn och bild, trots att hon lever under hot, beskriver Sara som oväntat positiv.

– Jag var väldigt nervös. Stressad över att få negativa kommentarer om att jag inte gjort rätt som lämnade min man. Men jag har mötts av kärlek från hela Sverige. Folk säger att de stöttar mig. Det känns varmt i hjärtat, säger hon.

Vad händer framöver, för din del?

– Jag kommer att fortsätta gå till skolan, fast med en stor lättnad. Och för första gången på länge kan jag somna med ett leende på läpparna.

Europadomstolens beslut att pröva ärendet välkomnas även av Saras advokat Emilie Hillert.

– Den största vinsten i det här skedet är att det omedelbara hotet om att bli utvisad försvinner för Sara. Att hon får en viss fristad, säger Emilie Hillert.

Vad tror ni att Europadomstolen kommer titta på, som Migrationsverket inte gjorde?

– Min bedömning är att Migrationsverkets beslut vittnar om okunskap om hederskultur i allmänhet, och om situationen i Afghanistan i synnerhet. Sara har redogjort för att hon blev bortgift mot sin vilja vid 15 års ålder. Dessutom har hon lämnat islam och riskerar att skickas tillbaka till ett land där det är förbjudet att lämna islam. De här delarna är var och en för sig allvarliga nog för att Europadomstolen ska kunna ha synpunkter på det hela.

Metro söker Migrationsverket.

På grund av att Sara uppger att hon lever med en hotbild väljer Metro att inte publicera hennes efternamn eller bostadsort.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro