ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Europarådet befäster kritik mot CIA-flyg

Stockholm TT · 27 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Carina Ohlsson (s), riksdagsledamot och ordförande för den svenska delegationen, tycker att Europarådets arbete givit ett bra resultat. Hon är dock tveksam till om Sverige behöver göra fler utredningar. -Men vi måste se till att det som har hänt inte kan ske igen, säger hon till TT och syftar på utvisningen av två egyptier från Sverige i december 2001, där de två lämnades över till amerikanska agenter på Bromma för transport till Egypten under förnedrande former. En resolution med anledning av Martys rapport, där Sverige är ett av de 14 länder som kritiseras, fick stöd av en stor majoritet av de röstande under sessionen för Europarådets parlamentariska församling i Strasbourg på tisdagen. Bra på fötterna-Den är inte komplett, och inte perfekt, sade Dick Marty när han kommenterade kritiken mot rapporten, men tillade att han anser sig ha mycket gott på fötterna för att skriva det han gör. Han föreslår också att Europarådet ska tillsätta ett underutskott som får fortsätta granskningen av vad som skett.

EU-parlamentets tillfälliga utskott för utredning av samma frågor planerar också att fortsätta sitt arbete under hösten.

EU-kommissionären med ansvar för medborgerliga rättigheter, polis- och rättsfrågor, italienaren Franco Frattini, anser att det är bra att arbetet fortsätter, även i de länder som pekats ut. -Det är viktigt att de aktuella länderna reder ut vad som hänt, i ljuset av uppgifterna som de inledande undersökningarna på europeisk nivå har visat, sade Frattini. Hårdare ton Kritiken mot Martys rapport går i mycket ut på att han mest samlat tidningsuppgifter och obekräftade påståenden. Han anses av kritikerna inte ha lagt fram några ovedersägliga bevis för att en del av Europarådets 46 medlemsstater verkligen har samarbetat med CIA om fångtransporter i europeiskt luftrum, lämnat över terrormisstänkta under vetskap att de riskerade omänsklig behandling, eller givit sitt tysta medgivande till CIA-aktioner på den egna hemmaplanen.

I resolutionen, där språket skärptes mot medlemsstaterna i och med omröstningen, uppmanas Europarådets medlemmar att se till att inga extraordinära fångtransporter av det omtvistade slaget sker igen, inte heller några hemliga gripanden på europeisk mark. USA, som har observatörsstatus i Europarådet, manas att ta till sig budskapet.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro