ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Europas största bygge ska bli Sveriges största sjukhus

Karolina Skoglund · 23 Maj 2012
Uppdaterad 23 Maj 2012
James Ngngi jobbar 50 meter upp i luften för att bygga den nionde av totalt elva våningar. 

James Ngngi jobbar 50 meter upp i luften för att bygga den nionde av totalt elva våningar.  Foto: Andreas H Nilsson


Sakta reser sig Sveriges snart största sjukhus upp ur en enorm grop i Solna. Likt sjukhuset växer byggarbetsplatsen varje dag – och är nu Europas största.

klar

Artikellänk är kopierad

Armeringsjärnen skulle kunna sträcka sig hela vägen till Chicago. Bygget av det nya Karolinska sjukhuset i Solna är, enligt Skanska, Europas största byggarbetsplats. 

– För att slippa frakta betong har vi byggt upp en egen betongtillverkningsstation på området. Det säger en del om hur stort det här bygget är, säger Peter Wågström, faschef för en av sjukhusets två huvuddelar. 

I höst är det två år sedan det första spadtaget togs. Men det är först nu skalet av det enorma sjukhuset, som ska bli lika stort som sex stycken exemplar av Kungliga slottet, börjar ta form. 

– Det har känts som att vi byggt Stockholms största grop. Men nu börjar det bli riktigt roligt eftersom man snabbt ser när saker händer. 

I takt med bygget växer även personalstyrkan, vilken om två år beräknas vara drygt 2 000 personer. Redan nu har folk från 15 olika länder anlitats. Men det svåraste med att driva Europas största bygge, enligt Peter Wågström, är logistiken för allt material. 

– Allt ska transporteras på väldigt få vägar och under specifika tider. Och ju mer folk vi blir, desto svårare kommer det att bli. Men givetvis är det spännande också. En utmaning. 

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro