ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Europe väljs in i Swedish Music Hall of Fame: Väldigt smickrande”

Gustaf Larsson · 3 Maj 2018
Uppdaterad 3 Maj 2018
Europe, bland sex andra, väljs in i Swedish Music Hall of Fame 2018.

Europe, bland sex andra, väljs in i Swedish Music Hall of Fame 2018. Foto: Getty images


Nu är det klart vilka årets tillskott i Swedish Music Hall of Fame blir. Bland de invalda finns hårdrocksbandet Europe. Det är smickrande naturligtvis”, säger Joey Tempest till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Under torsdagen tillkännagav Swedish Music Hall of Fame vilka de invalda blir 2018. Juryn väljer varje år, sedan 2014, ut artister och musikskapare som; “har haft betydande inflytande över populärmusikens utveckling i Sverige”. 2018 består nytillskotten av Ted och Kenneth Gärdestad (postumt), Kai Gullmar (postumt), Europe, Marie Bergman, Titiyo, Doris Svensson och Broder Daniel.

Europe, hårdrockssönerna från Upplands Väsby, är stolta över utmärkelsen.

– Ja det är trevligt, väldigt smickrande naturligtvis, säger bandets frontfigur Joey Tempest till Metro.

Vilka är de största höjdpunkterna under er karriär?

– Det har funnits många genom åren. Det största är definitivt för några månader sedan när vi vann vår första Grammis någonsin för ”Walk the Earth”, som vi spelade in i Abbey Road-studion. Sweden Rock Festival 2015 var också stort, då spelade vi i två och en halvtimme och summerade hela vår karriär.

Under stora delar av 1990-talet hade bandet ett uppehåll. När de sedan återförenades 2004 var det med uppladdade batterier.

– Jag vet inte om så många andra originaluppsättningar av band har lyckats göra det som vi har gjort, att starta om och lyckas bygga upp en helt ny karriär. Under den här perioden har vi lyckats att komma in i rockvärlden på det sättet vi vill. Vi äger vår musik, vi experimenterar i studion, jobbar med de bästa teknikerna och producenterna. Det blev en nystart 2004.

”Jag vet inte om så många andra originaluppsättningar av band har lyckats göra det som vi har gjort”, säger Joey Tempest om bandets karriär. Foto: Getty images
”Jag vet inte om så många andra originaluppsättningar av band har lyckats göra det som vi har gjort”, säger Joey Tempest om bandets karriär. Foto: Getty images

Ni har pratat om att ni inte har blivit respekterade i rockvärlden, är det fortfarande så?

– Vi har gått vår egen väg och inte lyssnat på någon annan nu i elva år. Många tycker att ”Walk the earth” är den bästa plattan av alla våra skivor, så på något sätt har vi lyckats skapa något unikt. Jag ser inte att vi inte är accepterade, vi har definitivt blivit det de senaste tio åren.

Sedan bandets återförening 2004 har de släppt sex plattor. Under de glada 80- och 90-talen släppte de totalt fem. Det var då, 1986, som ”The final countdown” släpptes och som kom att bli deras stora genombrott.

– 1987 låg vi etta med den på Top of the Pops i England, det var stort för oss så klart. Bon Jovis ”Livin on a prayer” var sjua. Det var också då vi träffade Bon Jovi första gången.

Apropå ”The final countdown”, hur ser framtiden ut för er?

– Vi ser inget slut just nu, absolut inte. Om några veckor åker vi till Australien för en stor spelning, sen är hela sommaren är full av festivaler runt om i Europa. Efter det åker vi på en ”Walk the Earth”-turné i höst där en av höjdpunkterna är Royal Albert hall i England och 2020 hoppas vi på att spela in ny musik igen. Så något slut ser vi inte, säger Joey Tempest.

pil
Swedish Music Hall of Fame

Bakom initiativet står den ideella stiftelsen Svenska Musikskattens Hus.

De belönar artister och musikskapare som har skivdebuterat minst 20 år tidigare, har gjort bestående insatser för svensk musik och haft ett betydande inflytande över populärmusikens utveckling i Sverige.

Sedan första året 2014 finns bland annat Barbro ”Lill-Babs”, Carola, Nationalteatern och Robyn bland de invalda.

I maj 2018 öppnas en utställning i Scenkonstmuseet lokaler i Stockholm, som kommer att visa upp de invaldas verk.

Invalda 2018Ted och Kenneth GärdestadKai GullmarEuropeMarie BergmanTitiyoDoris SvenssonBroder Daniel

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro