ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Européernas förfäder åt sina hundar och katter

Tomas Lundin · 20 Jan 2015
Uppdaterad 21 Jan 2015
Hundar och människor finns tillsammans på tidiga grottmålningar. Här i Khao Pla Ra i Thailand.

Hundar och människor finns tillsammans på tidiga grottmålningar. Här i Khao Pla Ra i Thailand. Foto: All Over Press


I de flesta europeiska och anglosaxiska kulturer är det helt otänkbart att äta hund eller katt. Men arkeologiska fynd visar att förfäderna till dagens européer kanske inte alls gjorde skillnad mellan vilka husdjur man satte tänderna i.

klar

Artikellänk är kopierad

En målning från 1925  som föreställer människor och deras husdjur.
En målning från 1925  som föreställer människor och deras husdjur.Foto: All Over Press

Vid utgrävningar i grottan El Mirador i Spanien har arkeologer hittat mänskliga tandmärken på ben efter hundar och katter. Fynden är mellan 3 100 och 7 200 år gamla och då hade människor sedan länge tämjt hundar och katter vilket pekar på att de ätit sina egna husdjur och inte deras vilda föregångare.

En tänkbar förklaring är att hundar och katter ätits upp när det har varit   hungersnöd, berättar Patricia Martin som är arkolog på det katalanska institutet för mänsklig paleoekologi för The Telegraph. Men det är inte den enda möljligheten.

– I vissa asiatiska kulturer ses hundkött som en bra proteinkälla och en delikatess. Det kan inte heller uteslutas att målet i vissa fall har varit att ta tillvara pälsen. 

Forskarna har också funnit spår efter vildkatter och grävlingar som ätits av människor, men fynden av tama katter och hundar är vanligare och spridda över en längre tid. En förklaring kan vara att det är svårt att jaga rovdjur.

Hundar tros ha domesticerats av människan för så länge som 17 000 år sedan. Tamboskap som grisar, får och kor kom långt senare.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro