ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Eurosamarbetets räddare själva i kris

Josefin Svenberg · 26 Okt 2011
Uppdaterad 26 Okt 2011
Mycket vilar nu på premiärminister Silvio Berlusconis axlar. ”Italien är i både politisk och ekonomisk kris”, menar statsvetaren Magnus Blomgren. Här med turistminister Michela Vittoria Brambilla och miljöminister Stefania Prestigiacomo.

Mycket vilar nu på premiärminister Silvio Berlusconis axlar. ”Italien är i både politisk och ekonomisk kris”, menar statsvetaren Magnus Blomgren. Här med turistminister Michela Vittoria Brambilla och miljöminister Stefania Prestigiacomo. Foto: Mauro Scrobogna/AP photo


klar

Artikellänk är kopierad

I dag samlas EU:s ledare till ett extrainsatt toppmöte i Bryssel.  Deras uppgift: Enas om ett krispaket som ska rädda euron, bankerna och Grekland. Jättarna Berlusconi, Merkel och Sarkozy kommer till krismötet med problem på sina hemmaplaner.

Italien är den stora risken. När euroländernas ledare lämnade helgens toppmöte fick Italiens premiärminister Silvio Berlusconi en hemläxa med sig. Till dagens möte ska han presentera trovärdiga planer för hur Italien ska minska sin enorma statsskuld. Redan på måndagen samlade Berlusconi regeringen till ett krismöte för att bland annat avhandla förslaget om höjd pensionsålder. Men enligt nyhetsbyrån Reuters avslutades mötet utan att några beslut fattats om sparåtgärder. Nu varnar koalitionspartiet Lega Nord för regeringskris och nyval. – Regeringen är i riskzonen. Situationen är svår, väldigt farlig. Det här är ett dramatiskt tillfälle, sa Lega Nords partiledare Umberto Bossi till journalister i parlamentet i går, enligt Reuters. Magnus Blomgren, statsvetare vid Umeå universitet och expert på EU-politik, håller med om att Italien är nära en regeringskris. – Italien är i både politisk och ekonomisk kris. Det är märkligt att den nationella debatten inte handlar om den egna ekonomin. Även Harry Flam, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet, menar att landet är i riskzonen. – Italien är den stora risken för Europa just nu. Deras statsskuld på 120 procent av BNP är alldeles för hög, men de har även för dålig tillväxt. De måste reformera sin ekonomi för att börja växa, säger Flam.

”Merkel sitter jättetaskigt till” Tysklands förbundskansler fortsätter att kämpa för att få ett förhandlingsmandat i den tyska förbundsdagen inför EU-förhandlingarna. I går ljusnade läget när Carsten Schneider från de tyska Socialdemokraterna med­delade att man tagit fram ett utkast till en blocköverskridande uppgörelse om hur Tyskland kan tänka sig att låta krisfonden EFSF öka räckvidden utan att mer pengar krävs. En uppgörelse skulle i praktiken innebära att Merkel får det breda mandat hon behöver inför dagens debatt, enligt TT. – Jag tror att Merkel kommer fortsätta vinna det här, men mycket beror på vad som händer i övriga EU, säger Magnus Blomgren, statsvetare vid Umeå universitet och expert på EU-politik. Merkel sitter jättetaskigt till eftersom hon satt mycket politik i det här. Skulle hon förlora så faller hon tungt.

”Bankerna i Frankrike har problem” I dagarna har Frankrikes president mestadels varit omtalad på grund av sitt gräl med den brittiske premiärministern David Cameron. Britten fick hård kritik av Sarkozy för att han lägger sig i vad euroländerna gör för att rädda sin valuta. Men Cameron är knappast Sarkozys största problem – det som ger mest huvudbry är bankkrisen i det egna landet. – Bankerna i Frankrike har problem, säger statsvetaren Magnus Blom­gren. Det är bara att hoppas att man lyckas hålla krisen i Grekland i schack så att den inte sprider sig. Om Frankrike eller Italien drabbas så är det kört. Den senaste tiden har oron spridit sig över att Frankrike kan bli nästa land att få sitt kreditbetyg nedgraderat. Finansministern Francois Baroin försäkrade i förra veckan att man kommer göra allt för att behålla sitt kreditbetyg.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro