ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Eva, 79, hjälper flyktingar att gömma sig

Åsa Larsson · 1 Dec 2015
Uppdaterad 1 Dec 2015
I Evas omgivning är det känt att hon hjälpt till att gömma flyktingar.

I Evas omgivning är det känt att hon hjälpt till att gömma flyktingar. Foto: TT


79-åriga Eva började hjälpa flyktingar att gömma sig för över 30 år sedan. "Det är både ett väldigt ansvar och väldigt givande", berättar hon för Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

På kylskåpet sitter bilder på de flyktingar som Eva fått som vänner för livet. Nu för tiden har hon inte personer boende hemma hos sig, men hjälper till att hitta hushåll som är villiga att ta emot asylsökande.

– Jag brukar säga: testa i två veckor. Då är det fler som vågar. Och alla fortsätter efter de två veckorna, säger Eva till Metro.

Vad är det för slags fall?

– Till exempel hjälpte vi en kvinna vars man hade blivit tagen till förvaret för att utvisas. De hade två små barn och hon visste att hon skulle bli stenad om hon skickades tillbaka till Afghanistan. Hon hade fått barn med den här mannen, som inte var tänkt till henne.

Hur är det att ha främmande människor boende hemma hos sig?

– Det kan vara på gott och ont. Jag har upplevt både och, men mest gott. Det är ett väldigt ansvar och man ska orka, men det för mycket oerhört positivt med sig.►LÄS MER: Asylsökande Leyla har levt gömd i två år: ”Är ständigt rädd” Eva själv har haft ett par personer hemma hos sig genom åren – en av dem i två års tid.

– Det är en vänskap för livet. Vi har varit på besök i deras hemländer, två av de som vi hjälpt, och sen har vi blivit bjudna på bröllop och barndop och fått julkort.

Alla har i slutändan fått stanna i Sverige när deras fall prövats på nytt efter ett par år under jorden.

Eva poängterar att det inte är en idealisk situation för någon.

– Det är jättesvårt för den som måste tigga sig till en säng att sova i och tycka att man tränger sig på.

Hur öppen kan man vara?

– Jag känner till fall där barnen går i skolan, föräldrarna syns på stan. Det här med att gömma sig är verkligen inom citationstecken.►DEBATT: Vi måste se de utsatta papperslösa mitt ibland oss Det är inte straffbart att hjälpa flyktingar att gömma sig så länge man inte gör det för att tjäna pengar. Trots att det varit känt i bygden att Eva och hennes grupp hjälper flyktingar så är det få som säger något om det.

– Förr i tiden kom det lite rasistiska brev. En period ringde telefonen sent och så flåsade det i luren och någon väste fram: "Landsförrädare".

Vad tycker du om den nuvarande flyktingpolitiken?

– Jag orkar nästan inte ta in det.

Fotnot: Eva heter egentligen något annat. 

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro