ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Eva Dahlbeck har avlidit

TT · 8 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Skådespelerskan och författaren Eva Dahlbeck har avlidit, 87 år gammal. Hon är mest känd för sina roller i flera Ingmar Bergman-filmer på 50-talet.

Eva Dahlbeck, som avled på fredagen, är mest känd för sina roller i flera Ingmar Bergman-filmer på 50-talet, men övergav skådespelarbanan på 60-talet för att bli författare.

Hon började som skådespelerska och gjorde redan 1942 sin första stora roll i filmatiseringen av Vilhelm Mobergs "Rid i natt", i regi av Gustaf Molander.Men det var en serie filmroller på 1950-talet, främst regisserade av Ingmar Bergman som gjorde henne till ett stort namn. Kanske var det framför allt för rollen som Desirée Almfeldt i "Sommarnattens leeende" från 1955 som Eva Dahlbeck för alltid skrev in sig i den svenska filmhistorien. Det var även en roll som gav internationellt eko. Året innan hade hon gjort succé i komedin "En lektion i kärlek" mot Gunnar Björnstrand.

Ingmar Bergman gillade att kalla henne "Pansarkryssaren Kvinnligheten"1965 fick Eva Dahlbeck en Guldbagge för sin roll i filmen "Kattorna", men då hade hon redan börjat trappa ner sin skådespelarkarriär och flyttat utomlands. Den sista filmrollen gjorde hon 1970. Fru Markurell i den klassiska tv-uppsättningen av "Markurells i Wadköping", 1968, blev den sista stora rollen.Istället ägnade hon sig åt författarskapet i fortsättningen. Hon förklarade att hon inte såg någon större skillnad mellan skådespeleri och skrivande. Båda yrkena handlade om att gestalta. Från sitt nya hem i Schweiz skrev hon ett tiotal romaner, ofta med äktenskapliga problem som motiv. Men Eva Dahlbeck skrev också kupletter åt Kar de Mumma.Hennes mest uppmärksammade bok är "Serveto och den eviga elden" från 1988, en historisk krönika om den spanske 1500-tals teologen Miguel Serveto.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro