ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Eva–Lotta firar Thanksgiving i Sverige: "Jag älskar tanken"

Joel Linde · 25 Nov 2015
Uppdaterad 26 Nov 2015
Eva-Lotta Blomqvist har nyligen flyttat hem från USA. Hon älskar Thanksgiving och vad högtiden signalerar, och fortsätter att fira den här i Sverige.

Eva-Lotta Blomqvist har nyligen flyttat hem från USA. Hon älskar Thanksgiving och vad högtiden signalerar, och fortsätter att fira den här i Sverige. Foto: Privat


Det blir av allt att döma vanligare att fira den amerikanska högtiden Thanksgiving i Sverige. Och budskapet är något vi gott kan ta till oss, menar Eva-Lotta Blomqvist, som firar högtiden.

klar

Artikellänk är kopierad

I dag är det Thanksgiving. Visste du inte det? Nej, det är nog många i Sverige som inte vet, för det är ju främst en nordamerikansk högtid. Men av allt att döma blir den också allt vanligare i Sverige.

Eva-Lotta Blomqvist har bott i USA, och där är det oundvikligt att drabbas av Thanksgivingyran. När hon flyttade tillbaka till Stockholm ville hon gärna ta med sig högtiden tillbaka.

►LÄS MER: Butiken startar matinsamling – för sina egna anställda

– Det vi har betonat hemma är att man faktiskt stannar upp och säger vad man är tacksam för. Det är många som gör så när de firar att de går bordet runt och alla får säga något de är tacksamma för, säger hon till Metro.

I Sverige är det än så länge inte så vanligt att fira Thanksgiving, som har sina rötter i 1600-talets Amerika. Men det tycks bli allt vanligare, och det välkomnar Eva–Lotta.

– Det är ju en amerikansk högtid och man behöver inte kopiera allt. Men jag tycker det är en fin högtid och jag älskar tanken på att stanna upp och vara tacksam, för jag tycker att folk klagar mer på livet än säger hur glada och tacksamma vi är, säger hon.

►LÄS MER: Segt för amerikansk Black Friday här

– Så ska man kopiera någon högtid så kan man hellre ta Thanksgiving än Halloween tycker jag.

Enligt sökmotorn Google ökar också intresset för högtiden. De senaste tio åren har sökningarna på Thanksgiving ökat för nästan varje år, och det har de också gjort för recept på kalkon i ugn – den viktigaste delen av en Thanksgiving-middag.

Peter Andersson är VD på företaget Ingelsta Kalkon som säljer kalkonkött i några av Sveriges största livsmedelsbutikkedjor. Han säger att kalkon verkar bli allt mer populärt, speciellt runt Thanksgiving.

– Vi märker att intresset ökar år efter år, och det är en tidpunkt per år då vi säljer mycket kalkon, framförallt hel, säger han till Metro.

Perioden har talar om är mellan oktober och december, men främst november. Alltså då Thanksgiving firas i USA.

– Jämför man med en normalmånad ökar omsättningen kanske 20-25 procent under november. Och det har väl kommit de senaste 8-10 året, sen har det accelererat de 4-5 senaste åren kanske.

►LÄS MER: Amerikanska konsumtionskulturen påverkar oss mer än någon annan invandrarkultur

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro