ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Evelina, 21, upptäckte inbrottstjuv i sitt sovrum

Fredrik Tideman · 16 Mar 2016
Uppdaterad 16 Mar 2016
Evelina, 21, hamnade öga mot öga med mannen som brutit sig in i hennes lägenhet.

Evelina, 21, hamnade öga mot öga med mannen som brutit sig in i hennes lägenhet. Foto: Privat och TT


När Evelina, 21, kom till hem till sin lägenhet en kväll i januari var hela hemmet uppochnervänt. I sovrummet stod en inbrottstjuv och rotade igenom hennes och sambons saker. Mannen gick till attack, men Evellina lyckades skrämma bort honom och ringde polisen.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var en kväll i slutet av januari när Evelina, 21, lämnade sin lägenhet i Malmö för att göra några ärenden som rånet skedde, som Sydsvenskan tidigare skrivit om. Evelina lämnade lägenheten helt nersläckt, men är hon kom tillbaka ungefär en timma senare och öppnade dörren så var alla lampor tända och i rummen låg saker utkastade.

– Jag hör ett ljud från sovrummet så jag går dit. Vi har alltid dörren in dit öppen, men nu var den nästan stängd, och när jag puttar upp den så tar det emot. Och där bakom står inbrottstjuven och rotar runt bland sakerna, berättar Evelina för Metro.

Evelina hamnar öga mot öga med en 51-årig man som brutit sig in i lägenheten.

– Det första jag säger är ”hej, vad gör du?”. Och han ignorerar mig och fortsätter gå runt och rota bland sakerna som om jag inte var där, säger Evelina. 

►LÄS MER: Kom hem – hittade inbrottstjuv under sängen

Evelina berättar att hon har jobbat med missbrukare tidigare och förstod direkt att mannen var drogpåverkad. Hon höll sig lugn och försökte att prata med mannen och ge honom valet att gå från lägenheten. Evelina säger att hon frågade honom "vill du prata om det?", då svartnade det i ögonen på mannen.

– Han hoppar på mig och sparkar och slår med knytnävarna. Han slår mot ansikte, mage, rygg. Han slår som om det är på liv och död. Det är som att man säger att mammor kan lyfta bilar när deras barn har hamnat i kläm, det är samma sak. Det är som att "jag måste ha de här grejerna för att kunna överleva", säger Evelina.

Mannen går ut i trapphuset och Evelina ropar för att få någon granne att reagera. Hon tar också upp sin mobil för att larma polisen, då trycker mannen in henne i lägenheten igen och hotar att döda henne om hon ringer polisen. 

Mannen försvinner iväg och när Evelina väl har larmat polisen så följer hon efter mannen för att se var han tog vägen. Polisen var där inom några minuter. 

– Jag vill berömma polisens arbete, de har varit så omhändertagande och jobbade så snabbt. De har gjort så mycket för mig, säger Evelina.

►LÄS MER: Tjuven glömde kvar sin hund – avslöjades

Den 51-årige mannen som hade brutit sig in i lägenheten hade försvunnit när polisen kom, men han hade fastnat på övervakningskameror och lämnat bland annat en mössa med dna i lägenheten. Mannen har en lång historia av brottslighet bakom sig och nu har han dömts för inbrottet i Evelinas lägenhet.

Vad var det för tankar som gick genom huvudet när det hände?

– I själva mötet med honom när han var så lugn så var jag inte rädd, utan det var när det svartnade i ögonen på honom och han började slå.

►LÄS MER: Polisen: Därför ska du inte sova med fönstret öppet

Evelina fick stora fysiska skador av slagen, men också psykiska men.

– Jag har fått gå i jättemycket terapi och har fortfarande ont i kroppen. Nu kan jag öppna dörren igen, innan kunde jag inte göra det eftersom jag var rädd att det skulle hända igen. Jag är rädd för mörker, det har jag inte varit tidigare, och jag är rädd för att komma hem själv.

Men Evelina säger också att det går framåt.

– Det är hårt jobb och det tar lite tid, men det går bort.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Tideman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro