ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Evelina, 26, reser jorden runt – utan att flyga

Gustaf Larsson · 23 Mar 2019
Uppdaterad 25 Mar 2019
Heltidsresenären Evelina Utterdahl upptäcker världen – utan att lämna marken.

Heltidsresenären Evelina Utterdahl upptäcker världen – utan att lämna marken. Foto: Privat


Globetrottern Evelina Utterdahl, 26 år, har rest på heltid i 2,5 års tid. Kruxet? Hon gör det utan att flyga. "Även om det hade funnits miljövänliga flyg hade jag inte flugit ändå", säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Utterdahl, 26 år, har alltid rest. Som barn tog hennes föräldrar med sig henne på flertalet charterresor, i tonåren fortsatte det med språkresor utomlands och efter studenten tog hon sig an världen på egen hand.

– Det var inte bara just det att besöka nya ställen som jag lockades av, också väldigt mycket för min personliga utvecklings skull. När jag var barn vågade jag knappt beställa min egen mat när vi var på restaurang, och det har alltid varit smärtsamt jobbigt att prata i telefon med främlingar.

I och med resandet försvann också blygheten. Land efter land, ö efter ö, upptäckte Evelina ensam. Då slapp hon gå till det där museet hon egentligen inte ville till, utan kunde i stället vandra den där vandringsleden som hon alltid drömt om.

Tåg, båt och buss är de färdmedel Evelina Utterdahl i dag tar sig ut i världen med. Foto: Privat
Tåg, båt och buss är de färdmedel Evelina Utterdahl i dag tar sig ut i världen med. Foto: Privat

Reser på heltid

Det gjorde också att intresset för att resa utvecklades till en heltidssysselsättning. Genom att skriva föreläsa och skriva om hållbart resande försörjer hon sig, och genom sitt miljöengagemang är hon med och stöttar flera organisationer som jobbar med hållbarhet och miljö runt om i världen.

– Som svensk är man ganska medveten från början, men jag tror att det är på en väldigt ytlig nivå. När jag blev vegan för fyra år sedan var det som att kliva in i en dörr till Narnia, det var så mycket om det som jag inte visste. Bland annat upptäckte jag att det var många som var veganer för miljöns skull.

Evelina beskriver hur hennes miljömedvetenhet gjorde att hon kände sig “jätteduktig”. Hon var vegan, konsumerade väldigt lite, undvek plast och källsorterade.

Iran det längsta Evelina hittills har tagit sig utan flyg. Här besöker hon ön Qeshm. Foto: Privat
Iran det längsta Evelina hittills har tagit sig utan flyg. Här besöker hon ön Qeshm. Foto: Privat

Men att leva hållbart samtidigt som man reser jorden runt kan tyckas låta konstigt. Det tyckte Evelina också, som för ett år sedan bestämde sig för att helt sluta flyga.

– Jag läste en debattartikel förra året som tog upp exakt hur mycket skribentens flygresa till Bali hade släppt ut, att hon på grund av den redan hade fyllt sin personliga årskvot för koldioxidutsläpp. Jag förstod att det var illa att flyga, men att det var så illa hade jag ingen aning om. Det kunde jag inte stå för, så jag bestämde mig samma dag för att sluta flyga.

Fortsätter resa – trots flygförbud

Flygförbudet till trots har Evelina fortsatt resa i sin normala takt. Den längsta resan hittills utan att lämna marken gick till Iran. Tre veckor tog det, med hjälp av buss och tåg.

– Nu för tiden reser jag inte bara från A till B, utan jag passar på att stanna på flera platser på vägen. När jag skulle till Iran hälsade jag på några vänner i Europa och stannade två veckor i Grekland, varav en som jag tillbringade på en segelbåt mellan grekiska öar.

Det låter som att du har fått nya perspektiv på resande nu?

– Ja, absolut. Det är det jag tycker är så roligt och som jag är så tacksam för, att jag tar det så mycket mer långsamt. I och med att det är svårare och tar längre tid att ta sig någonstans har jag inte tid att dagdrömma om att jag vill till Australien eller Japan. Det hade blivit ett sådant stort projekt, säger hon och fortsätter:

– Jag tycker att det är helt fantastiskt att inte behöva flyga längre. Även om det hade funnits miljövänliga flyg hade jag inte flugit ändå.

Vad har det svåraste varit?

– Det är att det är dyrare. Flygen är så oerhört billiga, för billiga, medan tågen är så himla dyra. Så är inte alltid fallet, men till exempel åker jag nu mycket mellan London och Sverige, och räkna med minst mellan 1 000 och 2 000 kronor enkel väg. Och väljer man lågprisbolag är flyget mycket billigare.

I sommar ska 26-åringen från Mölndal resa runt hela Sverige. ”På tiden att jag utforskar den”, säger hon om den svenska naturen. Foto: Privat
I sommar ska 26-åringen från Mölndal resa runt hela Sverige. ”På tiden att jag utforskar den”, säger hon om den svenska naturen. Foto: Privat

I dag är Evelina stationerad i London, första gången på flera år som hon hyr en lägenhet. Men hennes resande fortsätter. Till sommaren blir det en omfattande Sverigeresa.

– Planen är att vandra på Kungsleden och Höga Kusten, cykla runt Gotland, paddla kajak i Bohuslän och upptäcka nya smultronställen. Det är lätt att ta sitt hemland för givet men vi har bland världens mest fantastiska natur och det är på tiden att jag utforskar den.

pil
Evelinas tips: Så reser du hållbart

Skippa flyget.– Genom att inte flyga kan man hålla nere ganska många ton, beroende på var man ska.

Åka någonstans i närheten.– Europa är väldigt litet, så jag räknar Europa som nära. Men upptäck det du har i närheten utan att flyga.

Tänk på helheten– Tänk på helheten när du reser, boendet, aktiviteterna och maten bör också vara hållbar då klimatförändringarna påverkar hela världen, oavsett om du är på semester eller inte.

pil
Fakta

• Namn: Evelina Utterdahl.

• Ålder: 26 år.

• Från: Mölndal.

• Gör: Reser på heltid och försörjer sig genom att skriva och föreläsa.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro