ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Evelina fick sitt drömjobb

Per-Johan Thörn · 17 Aug 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
Evelina Balke tog musiklärarexamen vid Göteborgs universitet. Hennes utbildning är inriktad på klassundervisning.

Evelina Balke tog musiklärarexamen vid Göteborgs universitet. Hennes utbildning är inriktad på klassundervisning. Foto: Sergio Joselovsky/031-Foto


Musiklärarexamen ledde till ettårigt vikariat på kulturskola

klar

Artikellänk är kopierad

Läraryrket har länge varit självklart för Evelina Balke, 26. I våras tog hon musiklärarexamen vid Göteborgs universitet och i måndags började hon ett ettårigt vikariat på Mölndals kulturskola, ett av de tre jobberbjudanden hon fått. – Jag sökte många jobb, men fick det jag helst ville ha, säger Evelina Balke.TOG PIANOLEKTIONER Hennes utbildning är inriktad på klassundervisning. Hon hade sång som ”huvudinstrument” och tog även pianolektioner. Som ytterligare inriktning hade hon tyska. När eleverna börjar skolan i nästa vecka kommer hon att ha sånglektioner i grupp, undervisa i kör och ha enskilda pianolektioner. Hennes elever kommer framför allt att finnas på Lackarebäcksskolan och Glasbergsskolan i Mölndal. – Min tjänst är väldigt mycket som jag vill ha den. Det känns jättekul.GICK PÅ FOLKHÖGSKOLA Innan Evelina Balke började läsa till musiklärare i Göteborg hösten 2001 gick hon en folkhögskoleutbildning i musik och jobbade ett år som musiklärare. Under studietiden märkte hon att det inte var självklart att få jobb som lärare. I våras var hon till och med lite orolig för att hon inte skulle kunna bo kvar i Göteborg efter examen, vilket hon ville. – När jag började utbildningen sa alla: ”Vad bra att du läser till lärare. Då får du i alla fall jobb”. Sedan har jag märkt att det inte var så lätt.VIKTIGT VARA FÖREBILD Hon ser dock positivt på sitt yrke och tycker särskilt att det är viktigt att vara en förebild för de barn som hon träffar. De flesta av hennes blivande elever går i årskurs 4–6, men hon kommer även att ha några som är i lågstadie- och högstadieåldrarna.  – Störst glädje i jobbet känner jag när någon som inte tyckt om musik så mycket börjar göra det och blir aktiv på lektionerna. Det är den största utmaningen och glädjen, men det är också kul när de som befinner sig på en högre nivå utvecklas.KRAV PÅ DIG SOM NYANSTÄLLD Däremot upplever Evelina Balke en del krav på sig som nyanställd. Hon känner att arbetskamraterna förväntar sig att hon ska engagera sig i gemensamma projekt, vilket hon tycker är kul men som samtidigt tar tid från den egna lektionsplaneringen. – Jag är lite nervös för att det inte ska gå så bra som de tror att det ska gå, men de är väldigt hjälpsamma.

klar

Artikellänk är kopierad

Per-Johan Thörn
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro