ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Evig kärlek i den eviga staden

Stockholm TT · 9 Mar 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Löftet om evig kärlek har fått ett nytt uttryck i den eviga staden Rom. En lyktstolpe på en av stadens äldsta broar, Ponte Milvio, har blivit en vallfartsort för stadens kärlekspar. Tillsammans låser de älskande tu fast ett hänglås, med sina namn inristade, vid lyktstolpen och kastar sedan nyckeln i den förbiflytande Tibern. För säkerhets skull ska kastet ske över axeln, så paret inte ser var nyckeln sjunker. Kultroman Traditionen med kärlekslås finns sedan tidigare i Italien, i exempelvis Florens. Men att just lyktstolpen på Ponte Milvio, den tredje på höger hand söderifrån noga räknat, har blivit en symbol är tack vare två romaner som nått kultstatus bland italienska tonåringar. I dem har lampan en central roll och enligt den moderna mytbildningen garanterar ett lås på Ponte Milvio att kärleken ska vara för evigt. Ett litteraturpris, "det gyllene hänglåset" kallat, delas numer årligen ut vid bron, på alla hjärtans dag.

Lyktstolpens popularitet är dock ett växande problem. Stolpen är redan helt dold av alla hänglås och kommuntjänstemän har låtit undersöka om den håller för vikten. "Älskandes rättigheter" Roms socialistiske borgmästare, Walter Veltroni, införde häromveckan böter för att fästa fler lås vid stolpen, vilket fick stadens högeropposition att anklaga honom för att "trampa på de älskandes rättigheter". Borgmästaren har i stället föreslagit att en specialbyggd lyktstolpe ska sättas upp på ett torg i anslutning till bron.

Bron, byggd 115 f.Kr, har under historiens gång varit skådeplats för helt andra passioner. År 312 rasade en berömd batalj vid dess valv, då kejsar Konstantin den store till slut besegrade sin rival Maxentius, och under 1800-talet figurerade den som bakgrund till Italiens självständighetskamp.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro