ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Evighetsmaskinen finns – i alla fall på Youtube

Mia Odeh · 20 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Än finns det hopp om evighetsmaskinen. Åtminstone på Youtube, där driftiga hobbyingenjörer lagt ut filmklipp på sina egna bidrag till drömmen om evig rörelse.”Den går hit, den går dit, den går runt en liten bit. Den startar på ett kick, det är en makalös manick.” Så sjöng Michael B Tretow i landsplågan ”Den makalösa manicken” på 80-talet. Mer än tjugo år senare lever drömmarna om evighetsmaskinen kvar, en del försök att bygga egna går att hitta på Youtube.

Men Hanno Essén, docent i teoretisk fysik, är skeptisk efter att ha kollat igenom försöken till evighetsmaskiner.– Ett par av dem är klassiska idéer till evighetsmaskiner, men i verkligheten skulle de stanna ganska fort.Hanno Essén menar att det är skillnad på att åstadkomma evig rörelse och att bygga en användbar evighetsmaskin. Även om man skulle kunna skapa självgående rörelse för en väldigt, väldigt lång tid framåt så kan man inte belasta den till att utföra något arbete, som till exempel att driva en generator.– Nej, allt den duger till då är att titta på den. Och det är samma sak med den här kaotiska pendeln (se bilden ovan) och det är samma sak där. Om man kan få bort all luftmotstånd och friktion så skulle den skulle kunna röra sig väldigt länge, men den skulle ändå inte kunna generera någon användbar energi. Genom åren har Hanno Essén sett många tappra försök till att få ihop evighetsmaskinen.– Det finns förvånansvärt mycket folk som försöker, men de levererar aldrig något som fungerar. När någon har gjort ett så bra försök att de kan sluta betala sina elräkningar kommer jag att bli imponerad.

klar

Artikellänk är kopierad

Mia Odeh
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro