ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ex-diplomat: För sent för en tyst” lösning

Anders Göransson · 19 Okt 2011
Uppdaterad 19 Okt 2011
Suddig bild från rättegången mot Johan Persson och Martin Schibbye som inleddes i går. De fängslade svenskarna riskerar 40 års fängelse för terroristbrott – som de nekar till.

Suddig bild från rättegången mot Johan Persson och Martin Schibbye som inleddes i går. De fängslade svenskarna riskerar 40 års fängelse för terroristbrott – som de nekar till. Foto: Scanpix


I går inleddes rättegången mot de terroriståtalade svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson i Etiopien. Men den första dagen blev kort. Orsak: De medåtalade etiopierna saknade advokater. Ett 40-tal journalister och diplomater från olika länder fanns i rättssalen. Erfaren ex-diplomat: Offentlig diplomati mer effektiv än tyst sådan”.

klar

Artikellänk är kopierad

Uppbådet av massmedier och diplomater i rättssalen i huvudstaden Addis Abeba kan sätta press på Etiopien. Men den stora uppmärksamheten kan också betyda att UD:s universalmedicin – tyst diplomati – har spelat ut sin roll för den här gången. – I det här fallet är kanske offentlig diplomati mer effektiv än tyst sådan, säger den erfarne ex-diplomaten Ingmar Karlsson. Ända sedan svenskarna greps den 1 juli har svenska myndigheter varit verksamma, men i det fördolda. Vilka kontakter man haft eller vad dessa gett håller man tyst om. – Det är för att skydda enskilda individer, säger Anna Backlund på UD:s presstjänst. Men kritiken växer mot UD:s tysta diplomati. Hittills tycks den inte ha hjälpt vare sig de två svenska journalisterna i Etiopien eller journalisten Dawit Isaak, som nu i över tio år suttit fängslad i grannlandet Eritrea. Ingmar Karlsson menar att den tysta diplomatin är allra mest effektiv på ett tidigt stadium, innan saken briserat i medierna. Då är det fortfarande möjligt att få motparten att ändra sig, utan att denne behöver göra det offentligt. – Den riktigt framgångsrika tysta diplomatin hör vi aldrig talas om. Då löses ju fallen och det blir aldrig något väsen kring det. Ingmar Karlsson var själv involverad i ett sådant fall under sin tid som ambassadör i Syrien: – Jag lyckades få ut bland annat en kurd från Turkiet som satt i fängelse där. Det gick till slut, via olika kontakter. Men det blev ingenting av det i medierna, även om han själv senare skrev om det och tackade mig. Anna Jardfelt, direktör vid Utrikespolitiska Institutet, tycker att begreppet ”tyst” diplomati är missvisande. – För det handlar inte om att vara tyst. Inom ramen för den tysta diplomatin kan det pågå en enorm aktivitet, med olika personer inblandade på olika nivåer. Att metoden kan vara effektiv tvekar hon inte om. – Vissa experter menar till exempel att kalla kriget avslutades genom tyst diplomati, även om det säkert finns olika åsikter om det.

HÄR ANVÄNDES TYST DIPLOMATI – SÅ GICK DET

Raoul Wallenberg Svensk diplomat som, efter att har räddat tusentals judar från deportering, försvann i samband med att Sovjet-armén gick in i Ungern 1945. Den svenska regeringen valde att vara tyst officiellt, sannolikt för att man inte ville stöta sig med supermakten i öst. Resultat: Mycket tyder på att Raoul Wallenberg dog i ett sovjetiskt fängelse, men några säkra uppgifter finns inte.

Israel–PLO I slutet av 1980-talet agerade Sveriges dåvarande utrikesminister Sten Andersson (S) och hans medarbetare inofficiellt som medlare i Mellanösternkonflikten. Resultat: PLO: s ledare Yassir Arafat erkände för första gången staten Israels rätt att existera, något som skedde i Genève, Schweiz, 1988.

Daniel och Paulina Brolin Det missionerande paret kidnappades under en resa till ryska Dagestan 1998. Intensiva förhandlingar vidtog med tjetjenska representanter i Azerbajdzjan där bland annat svenska ambassaden i Moskva och Pingstkyrkan spelade stor roll. Resultat: Efter 165 dagar som gisslan släpptes de fria.

Byggjobbarna i Iran De svenska byggarbetarna Jari Hjortmar och Stefan Johansson greps i Iran 2006, anklagade för spioneri. Orsaken var bilder de råkat ta från en pir under en badutflykt. De dömdes till tre års fängelse. Diskreta förhandlingar inleddes mellan Irans och Sveriges regeringar. Resultat: De två släpptes efter 426 dagar.

Dawit Isaak Den eritreansk-svenske journalisten greps den 23 september 2001 i sitt hem av eritreansk polis. Han anklagas för brott mot rikets säkerhet. Orsaken tros vara en artikel han skrev om den demokratiska oppositionen i landet. Isaak har ännu inte åtalats eller fått någon rättegång.  Resultat: Dawit Isaak har nu suttit i eritreanskt fängelse i över tio år.

Etiopiensvenskarna Journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson greps den 1 juli i Etiopien, misstänkta för terrorbrott. De hade olagligen tagit sig in i området Ogaden i sällskap med en gerillagrupp. De uppger själva att syftet var att granska Lundin Oils verksamhet i området.  Resultat: De två journalisterna har nu åtalats och riskerar upp till 40 års fängelse.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro