ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ex-kriminell till folket: Ni är naiva – så här skyddar ni era hem

JENNI KARLSSON · 17 Maj 2016
Uppdaterad 19 Maj 2016
Johan Viktor, tidigare tungt kriminell, förklarar att inget larm stoppar en tjuv.

Johan Viktor, tidigare tungt kriminell, förklarar att inget larm stoppar en tjuv. Foto: Privat/TT


När det nalkas semester finns det många knep för att tjuvar inte ska veta att hemmet är tomt. Men även fast man tror att allt är säkert innan avfärd så finns det knep som tjuvarna känner till. Johan Viktor, tidigare tungt kriminell, tycker att folk måste sluta vara naiva.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Viktor har varit kriminell i stort sett hela sitt liv och gjorde sina första inbrott som väldigt liten. Han var bara mellan 8–10 år första gången. Då var det små grejer för att dryga ut den egna kassan, men med tiden blev det allt tyngre kriminalitet fram tills att han dömdes till 13 års fängelse år 2005. Med andra ord vet han vad han pratar om när det kommer till hur tankebanorna går hos en tjuv.

– Folk är så naiva därute. Man kan komma hem till en polare och det ligger bankdosor och bankpapper i kökslådorna. Där letar tjuven nästan först, säger han.

►LÄS MER:  Polisen: Så stoppar du tjuven

Och det finns fler saker som lockar tjuvar som spanar efter sin nästa kupp.

– Många visar fina grejer i sina fönster, så för en tjuv är det som att gå och fönstershoppa. Likaså att någon storstädar för att ha det finns när de kommer hem från semestern. Tjuven vet om ifall det bor barn i huset, så det är ett tydligt tecken på att ingen är hemma om det är rent för länge.

Det bästa tipset för att inte bli av med värdefulla saker är att ha ett litet säkerhetsskåp och förvara pass, värdehandlingar, smycken och kontanter, enligt Johan Viktor.

– Oftast har tjuven inte tid att öppna det utan man plockar det som är lätt få med sig. Tv:n behöver man inte oroa sig för, den är för stor att plocka med ändå.

►LÄS MER:  Ex-kriminell: Jag tömmer ditt konto på 90 sekunder

Saknar man däremot ett säkerhetsskåp så har Johan Viktor ännu ett tips: Se till att vara klurig.

– Gör det knepigt för dig själv när du gömmer grejor i hemmet. Är det klurigt för dig så kommer det vara klurigt för tjuven att hitta.

Johan Viktor kom ut från anstalten 2013. Efter ett tag fick han jobb på Fryshuset i Stockholm där han har jobbat med att hjälpa individer som valt att lämna sitt kriminella liv. Nu gör han ungefär samma saker fast i egen regi. Han har även varit en av experterna i TV3-programmet ”Stoppa tjuven”.

klar

Artikellänk är kopierad

JENNI KARLSSON
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro