ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ex-ministrarna får lön utan att jobba

Niklas Svensson · 9 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Kostar skattebetalarna 2 miljoner kronor i månaden

klar

Artikellänk är kopierad

STORKOVAN. Ministrarna i Göran Perssons regering tjänar storkovan – som arbetslösa eller som riksdagsledamöter.De kostar skattebetalarna över 2 miljoner kronor i månaden, visar Metros granskning. Oavsett om de jobbar eller inte.Sex av exministrarna är fortfarande – fem månader efter valet – helt arbetslösa, enligt regeringskansliets förvaltningsavdelning. Metro har granskat lönebeskeden för januari månad i år.

De visar att Leni Björklund, Hans Karlsson, Ann-Christin Nykvist, Barbro Holmberg och Jens Orback får full ersättning – samma lön som de hade som ministrar – 97 000 kronor i månaden. I Laila Freivalds fall handlar det om 93 000 i månaden eftersom hon avgick innan den senaste lönehöjningen i regeringskansliet.– De här personerna har inga andra inkomster, men det kan förstås förändras från månad till månad, konstaterar Ingrid Dahlin på regeringskansliets förvaltningsavdelning. Förre utrikesministern Jan Eliasson jobbar i dag som FN-sändebud i Darfur, men får sin lön från regeringskansliet.

Så fort ett före detta statsråd får ett nytt jobb ska annars inkomsterna från det räknas av från avgångsvederlaget. Förra miljöministern Lena Sommestad har uppgett att hon varje månad får blygsamma 1 722 kronor för ett uppdrag åt riksbanken. De exministrar som i dag är riksdagsledamöter får 49 200 kronor i månaden från riksdagen. Regeringskansliet står för mellanskillnaden, 47 800 kronor i månaden.Förre statsministern Göran Persson tjänade tidigare 121 000 kronor i månaden. Därför fyller regeringskansliet på i hans lönekuvert med 71 800 kronor i månaden.Tidigare jämställdhetsministern Jens Orback skriver i dag på en bok och tar uppdrag som samtalsledare:– För mig som kom från journalistiken till politiken är situationen lite svår. Det är inte alldeles enkelt att åka slalom mellan dessa områden. Samtidigt kan jag tycka att det behövs subjektiva journalister också.

Orback försvarar de förmånliga avgångsvederlagen i regeringskansliet:– Det tar ett tag att bygga upp en verksamhet igen, säger han.I oktober i år är avgångsvederlaget slut för exministrarna. De som suttit en hel mandatperiod är då garanterade delar av den så kallade statsrådspension, som utbetalas av Statens pensionsverk. – Hur mycket var och en kommer att få då är inte helt klart, konstaterar Torkel Backlund på SPV.

klar

Artikellänk är kopierad

Niklas Svensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro